Colposcopie

Wat is een colposcopie?

Een colposcopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de baarmoederhals nauwkeurig bekijkt. Dit onderzoek doen we na een afwijkend uitstrijkje. Meestal wordt er ook weefsel (biopt) van de baarmoederhals weggenomen voor onderzoek.

Hoe gaat een colposcopie?

  • De gynaecoloog brengt een speculum (eendenbek) in de schede.
  • Voor de ingang van de schede wordt nu een colposcoop geplaatst. Dit instrument lijkt een beetje op een verrekijker.
  • De arts ziet het weefsel van de baarmoederhals vergroot. Soms kun jezelf meekijken via een monitor.
  • De baarmoederhals wordt nat gemaakt met een azijnoplossing of een soort jodium om het weefsel goed te kunnen beoordelen. Het nat maken kan een wat prikkend gevoel geven.
  • Als je ongesteld bent, kun je de afspraak voor de colposcopie beter uitstellen tot de menstruatie is afgelopen.

Wat wordt bekeken bij een colposcopie?

De baarmoederhals wordt bekleed met twee soorten cellen: plaveiselcellen en endocervicale of cilindercellen. Het overgangsgebied tussen deze twee soorten cellen heet de overgangs- of transformatiezone. Afwijkende cellen in het uitstrijkje zijn bijna altijd afkomstig van dit gebied. Bij een colposcopie wordt dit gebied nauwkeurig bekeken.

Uitslag colposcopie

Meestal vertelt de gynaecoloog tijdens of na de colposcopie hoe de baarmoederhals eruitziet. Als afwijkende plekjes zichtbaar zijn, neemt de arts vaak een biopsie van het weefsel dat waarschijnlijk de afwijkende cellen in het uitstrijkje veroorzaakt. Als er nauwelijks afwijkingen te zien zijn, is de biopsie niet nodig.

Weefsel weghalen bij een colposcopie

Soms is er een groter weefselmonster nodig. Dat noemen we een lisbiopsie. Hiervoor krijg je een verdoving. We doen een lisbiopsie met een verhit metalen lusje. Het stukje weefsel wordt uitgesneden en door de warmte schroeien de bloedvaatjes meteen weer dicht. Als het afwijkende plekje niet al te groot is, probeert de gynaecoloog soms tijdens de lisbiopsie het hele plekje te verwijderen.

Het biopt wordt in het laboratorium door een arts (patholoog) onderzocht. De uitslag is meestal binnen twee weken bekend.