Baarmoederverzakking

Wanneer je ouder wordt, worden je weefsels en spieren wat slapper en minder elastisch. Ook de banden en de spieren van je bekkenbodem verliezen aan kracht en zij houden de baarmoeder op haar plaats.

Als deze banden en spieren niet sterk genoeg zijn, dan kan de baarmoeder naar beneden zakken. De baarmoedermond zakt dan tot in de vagina of zelfs naar buiten. Dit noemen we een baarmoederverzakking. Bij zwakke bekkenbodemspieren kunnen ook andere organen verzakken, zoals de endeldarm of de blaas.

Welke klachten kun je krijgen door een baarmoederverzakking?

  • een drukkend gevoel in de vagina en het gevoel dat er iets naar buiten komt;
  • een zeurend gevoel in de onderbuik en rug;
  • blaasklachten, zoals incontinentie;
  • problemen met de ontlasting;
  • moeite met bijvoorbeeld fietsen, zitten en/of vrijen.

Behandeling van een baarmoederverzakking

Een verzakking hoeft alleen behandeld te worden als je klachten hebt. De behandeling begint vaak op de bekkenbodempoli. Is je verzakking erg hinderlijk? Dan kun je als je dat wilt meteen een ring krijgen. Denk je daar nog liever over na? Dan krijg je eerst informatie over je verzakking en welke behandelingen mogelijk zijn.

De bekkenbodemfysiotherapeut legt uit wat je zelf kunt doen. Goed uitplassen met een verzakking is best lastig, maar met goede tips kom je al veel verder.

Operatie bij baarmoederverzakking

Soms is een operatie noodzakelijk. Meestal opereert de arts via de vagina. Soms is een buikoperatie beter om het weefsel in te korten en weg te halen. Als de baarmoeder volledig naar buiten is gezakt is een baarmoederverwijdering nodig.