Baarmoederslijmvlies verwijderen

Baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder

Elke maand maken de eierstokken hormonen die het baarmoederslijmvlies opbouwen. De baarmoeder is aan de binnenkant (baarmoederholte) bekleed met dit slijmvlies dat onder invloed van hormonen maandelijks wordt afgestoten tijdens de menstruatie.

Ook het baarmoederslijmvlies dat zich buiten de baarmoeder bevindt – de endometriose - reageert op deze hormoonveranderingen. Zo ontstaan kleine bloedingen in de buikholte. Dit bloed stroomt niet, zoals het menstruatiebloed, via de vagina weg.

De bloedinkjes in de buikholte kunnen verklevingen veroorzaken. Daardoor is het soms moeilijk om zwanger te worden. Endometriose is geen kwaadaardige ziekte. Wel kan deze aandoening vervelende klachten geven of een rol spelen bij verminderde vruchtbaarheid. Vaak zijn er helemaal geen klachten.

 

Adenomyose

Baarmoederslijmvlies diep in de wand van de baarmoeder wordt ook wel adenomyose genoemd.

Verwijdering of behandeling baarmoederslijmvlies

Behandeling van endometriose en adenomyose is alleen nodig bij klachten. Endometriose wordt behandeld met hormonen en/of door middel van een Novasure-behandeling, (kijk)operatie of hysteroscopie.

 

Pijnlijke menstruatie bij endometriose

De heftige menstruaties bij endometriose kunnen pijnlijk zijn omdat ook deze plekjes in de buik bloeden. Een Novasure- behandeling kan helpen. Er wordt dan via een elektrische energie het baarmoederslijmvlies verwijderd. Hierdoor verminderen de bloedingen in de toekomst.

Novasure: baarmoederslijmvlies verwijderen

Met het laten wegbranden van baarmoederslijmvlies kun je kiezen voor sedatie en hoef je niet naar de operatiekamer. Op de behandelafdeling krijg je narcosemiddelen door het infuus. Je hebt dan geen pijn. Je slaapt, maar je blijft nog wel zelf ademen. Vooraf krijg je een screening. Je moet nuchter zijn. Na de behandeling slaap je uit op de dagverpleging.

Hysteroscopie bij verwijderen baarmoederslijmvlies

Er zijn verschillende methoden om baarmoederslijmvlies te verwijderen met een hysteroscopie (kijkbuisoperatie): de ballonbehandeling, de rollerbolmethode en de endometriumresectie.

  • De ballonbehandeling
    Via de vagina en de baarmoedermond brengt de gynaecoloog een ballonnetje van latex in de baarmoederholte en vult deze met vloeistof. In het ballonnetje zit een warmte-element dat de vloeistof tot boven de 85 graden verhit. Het slijmvlies verschroeit hierdoor en sterft af.
  • De rollerbolmethode
    De gynaecoloog brengt via de vagina een hysteroscoop in de baarmoeder, zodat de baarmoederholte zichtbaar wordt. Door dit buisje wordt een klein rollend bolletje op een dun staafje ingebracht. De arts rolt dit bolletje over het slijmvlies. Door verhitting verschroeit het slijmvlies tot enkele millimeters diepte en sterft daarna af.
  • De endometriumresectie
    Deze ingreep vindt ook plaats via de hysteroscoop. De gynaecoloog brengt in de baarmoeder een lusje dat elektrisch verhit wordt en dat het slijmvlies verwijderd. Bij deze behandeling bestaat een kleine kans op complicaties. Om tijdens de operatie goed zicht te hebben, vult men de baarmoeder met een vloeistof. De gynaecoloog stopt de operatie soms als er via het wondgebied te veel vocht in de bloedsomloop komt. Een tweede operatie is dan noodzakelijk.

Baarmoeder verwijderen bij endometriose

Het is maar zelden nodig om de baarmoeder te verwijderen; dit gebeurt alleen als andere behandelingen geen resultaat hebben gehad. Als je met de gynaecoloog besluit tot een baarmoederverwijdering, kan het verstandig zijn de eierstokken ook te verwijderen. Deze maken hormonen (oestrogenen) aan die na de operatie endometriose kunnen blijven stimuleren.