Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een kwaadaardig gezwel van de baarmoederhals. Baarmoederhalskanker en baarmoederkanker zijn twee vormen van gynaecologische kanker, die beide ontstaan in de baarmoeder. Toch zijn de ziekten erg verschillend qua verloop en behandeling.

  • Baarmoederhalskanker ontstaat in het slijmvlies van de baarmoederhals.
  • Baarmoederkanker ontstaat in de cellen van de baarmoeder boven de baarmoederhals. In het voorstadium van baarmoederhalskanker bevinden zich afwijkende cellen in de baarmoederhals. Deze kunnen spontaan verdwijnen of verwijderd worden.

Symptomen baarmoederhalskanker:

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. In het begin van de ziekte zijn er alleen veranderingen aan de cellen van de baarmoederhals. In dit stadium van de ziekte zijn er nog geen duidelijke klachten te onderscheiden. Een bloeding is meestal het eerste merkbare verschijnsel.

Deze bloeding kan ontstaan:

  • vlak na geslachtsgemeenschap;
  • tussen twee menstruati;
  • na de overgang. Dit wordt niet altijd herkend, omdat vrouwen denken dat dit een plotseling terugkerende menstruatie is. Toch is de kans klein dat de menstruatie terugkeert als deze al een jaar afwezig is.

Hoe ontstaat baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker komt door besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). 80% van de vrouwen krijgt op een gegeven moment in hun leven een HPV-infectie. Vaak ruimt het lichaam deze infectie zelf op en merk je er weinig van.

  • Baarmoederhalskanker is niet erfelijk of besmettelijk.
  • Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met het humaan papillomavirus (HPV).
  • Het duurt lang voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Meestal minimaal 15 jaar.
  • Lange tijd is er sprake van een voorstadium. Door deze te behandelen kan voorkomen worden dat baarmoederhalskanker ontstaat.

Voorstadium van baarmoederhalskanker

Uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of je een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt. Bij een voorstadium is er een kleine kans dat zich later baarmoederhalskanker ontwikkelt. Een eenvoudige behandeling van zo’n voorstadium kan een grote operatie voor kanker vele jaren later voorkomen.

Operatie baarmoederkanker, baarmoederhalskanker

Bij baarmoederkanker van het slijmvlies, is meestal het advies de baarmoeder en eierstokken te laten verwijderen. Bij baarmoederhalskanker is meestal een uitgebreide operatie nodig, maar soms is in een vroeg stadium een baarmoederverwijdering voldoende.