Baarmoeder verwijderen

Baarmoederverwijdering

Bij menstruatieklachten, vleesbomen of bij kanker kan het nodig zijn de baarmoeder te verwijderen. De grootte van de baarmoeder en de reden waarom de baarmoeder verwijderd wordt, zijn medebepalend voor de manier waarop de operatie plaatsvindt: een buikoperatie, een kijkoperatie of via de schede. De eierstokken en eileiders blijven meestal zitten.

Waarom wordt de baarmoeder verwijderd?

Er zijn diverse redenen voor een baarmoederverwijdering:

Verwijderen baarmoeder

Een baarmoeder kan op verschillende manieren worden verwijderd. De grootte van de baarmoeder en de reden waarom de baarmoeder verwijderd wordt, zijn bepalend of de operatie plaatsvindt:

  • via de vagina (vaginaal);
  • via de buikwand met een snede (abdominaal);
  • via de buikwand met een kijkbuisoperatie (laparoscopisch).

 

Een operatie via de vagina heeft in principe de voorkeur. Het voordeel van deze manier van opereren is dat je alleen een (onzichtbaar) litteken boven in de vagina krijgt en dus geen buiklitteken. Meestal herstel je weer snel.

Zelf kiezen voor baarmoederverwijdering

Bij goedaardige aandoeningen hoeft de baarmoeder niet meteen verwijderd te worden. Denk goed na over de voor- en nadelen en bespreek eventuele alternatieve behandelingen met je gynaecoloog.

Kies je voor een baarmoederverwijdering, bespreek dan welke operatiemethode je het beste lijkt en bespreek of ook de eileiders en/of de eierstokken verwijderd moeten worden.

Baarmoederhalsverwijdering

Bij een baarmoederverwijdering wordt in principe de baarmoederhals ook altijd verwijderd. Zijn er aan de baarmoederhals geen afwijkingen, dan is het niet noodzakelijk deze te verwijderen bij een operatie via de buikwand.

Herstel baarmoederverwijdering

De een herstelt snel, de ander heeft een langzamer herstel. Soms is er een complicatie waardoor het langer duurt. Als je merkt dat bepaalde activiteiten nog vermoeiend zijn, kun je beter een stapje terugdoen. Gun je lichaam de tijd om te herstellen.

 

  • Er kan in de eerste weken wat bloederige afscheiding zijn. Als er meer afscheiding is, kun je twee keer per dag met de douche de buitenkant van de vagina schoon spoelen.
  • De hechtingen lossen in ongeveer zes weken op. Soms zie je nog een restje. Er kan dan ook weer wat bloedverlies zijn.
  • Bij pijn kun je zo nodig paracetamol gebruiken.
  • Direct na de operatie kun je weer onder de douche. Wacht met het nemen van een bad tot de bloederige afscheiding uit de vagina is gestopt en gebruik in deze periode geen tampons.
  • Het is belangrijk dat je niet veel hoeft te persen voor de ontlasting. Eet daarom vezelrijk en drink minstens 1,5 liter vocht per dag. Zo nodig kun je middelen krijgen om de ontlasting soepel te maken.