Hoe mevrouw Van der Baan weer loopt met haar nieuwe heup

De 88-jarige Pietsje van der Baan staat actief in het leven. Ze houdt van knutselen, legt graag een bezoekje af en ze gaat nog regelmatig op vakantie. Maar de laatste tijd had ze veel pijnklachten aan haar rechterbeen. De huisarts stuurde haar door naar het MCL, waar bleek dat ze een versleten heup had. In ziekenhuis Tjongerschans kon ze terecht voor een heupprothese.

r

“Ik wilde graag in de buurt van mijn kinderen geopereerd worden. Dan hoeven ze niet zover te rijden als ze op bezoek willen komen. Heerenveen was daarom het meest voor de hand liggend. Bovendien kon ik in Tjongerschans snel geholpen worden. Dat was een fijne bijkomstigheid, want die versleten heup zat me behoorlijk in de weg! Ik werd steeds minder mobiel, terwijl vrijheid me juist zoveel waard is. Ik heb mijn eigen huis, doe mijn eigen boodschappen en rijd nog auto. Het voelde onwennig om steeds wat zelfstandigheid in te leveren.”

“Op maandagochtend 20 mei ben ik in Tjongerschans opgenomen en ‘s middag werd ik al geopereerd. Ik keek er ontzettend tegenop, maar achteraf viel het me mee. ’s Avonds stond ik alweer naast mijn bed! De volgende dag stelde de fysiotherapeut voor om een klein stukje te gaan wandelen. Hij is helemaal gek geworden, dacht ik. Maar het lukte, hij kreeg me weer op de been! De dagen erna liepen we steeds vaker en verder. Op vrijdag werd ik naar De Linde gebracht. Ik ben hier nu tien dagen aan het revalideren en het gaat eigenlijk heel goed. Ik wandel veel met mijn rollator door het gebouw.”

“Wat me opvalt in De Linde, is dat het hier zo lekker licht is. Dat komt door de grote raampartijen, maar ook door de frisse kleuren op de kamers. De tuin is prachtig aangelegd en er is zelfs een wandelparcours met kleine hindernissen om te oefenen. Overal in het gebouw zijn zitjes waarop je kunt plaatsnemen. Daar maak ik geregeld een praatje met andere revalidanten. Als ik op mijn kamer ben, vind ik het leuk om te lezen of om spelletjes te doen op mijn tablet. Aanvankelijk zag ik het nut van zo’n apparaat niet zo in, maar mijn dochter heeft me ertoe gezet. Daar ben ik haar nu heel dankbaar voor, want het is een prima tijdverdrijf.”

“Fietsen op de beeldfiets doe ik ook graag. Gister nog heb ik een interactieve fietstocht door mijn woonplaats Leeuwarden gemaakt. De beelden zijn levensecht en onderweg kies je zelf welke kant je op wilt. Het is een goede manier om mijn knie en lies te oefenen, want die moeten nog wat soepeler worden. Wanneer ik weer naar huis ga? Dat is nog even afwachten. Ik wil eerst helemaal herstellen.”