Hoe de heer De Jong revalideert na val speelgoedtreintje kleinzoon

Op zijn 81e verjaardag struikelde Daniël de Jong uit Wolvega over een speelgoedtreintje van zijn kleinzoon. Hij kwam ongelukkig ten val en brak zijn linkerheup en vijf ribben. Meneer De Jong werd per ambulance naar Tjongerschans gebracht, waar hij een dag later werd geopereerd. Daarvan is hij nu herstellende.

“8 mei was ik jarig en dat vierde ik met al mijn kinderen en kleinkinderen. We zaten gezellig in de huiskamer en mijn vijfjarige kleinzoon speelde op de grond met zijn speelgoedtreintjes. Toen ik opstond om buiten een sigaretje te roken, stapte ik onverhoeds op een treintje. Ik ging onderuit en voelde vrijwel meteen dat het niet goed was. Mijn kinderen hebben onmiddellijk 112 gebeld.”

“In het ziekenhuis kwamen ze erachter dat ik - behalve een gebroken heup - óók vijf ribbreuken en een longembolie had. Door de ernst van die longembolie heb ik een week op de intensive care gelegen. De botbreuken in mijn ribben moeten na verloop van tijd spontaan genezen. Er is geen behandeling voor nodig, maar ik heb er wel veel hinder van. Bewegen is pijnlijk en daardoor duurt het revalideren langer. Gelukkig houd ik de pijn met pijnstillers redelijk onder controle, zodat ik toch rustig aan mijn herstel kan werken.”

“Van mijn nieuwe heup heb ik eigenlijk helemaal geen last. Een week na de operatie mocht ik alweer een klein stukje lopen. Toen ik fit genoeg was om te beginnen met revalideren, kon ik direct naar De Linde. Het expertiseteam weet precies welke medische zorg en behandeling ik nodig heb. Op de intensive care werd ik overal bij geholpen, maar hier doe ik zo veel mogelijk zelf. Dat was in het begin wel even wennen, maar iedereen doet z’n best om het zo leuk en aangenaam mogelijk te maken.”

“Ik ben nu zo’n veertien dagen met de fysiotherapeut aan het oefenen. In die tijd heb ik al heel wat wandel- en fietskilometers gemaakt. We doen ook veel andere oefeningen om de benen te buigen en te strekken; traplopen bijvoorbeeld. Elke dag doen we er een schepje bovenop. Mijn doel is om straks weer zelfstandig verder te kunnen. Omdat ik weduwnaar ben en alleen woon, heb ik samen met de ergotherapeut bekeken wat ik thuis nodig heb om mezelf te kunnen redden. Ik heb hier een fijn plekje, maar ik kijk er ook naar uit om weer naar huis te gaan. Het revalidatieteam helpt me om mijn doel te bereiken, ik weet dat ik er niet alleen voor sta. Dat is een fijn gevoel.”