Medicijngroep 6: COMT remmers

COMT remmers worden onder de volgende merknamen voorgeschreven (de stofnaam staat tussen haakjes):

  • Comtan (entacapone);
  • Tasmar;
  • Stalevo (combinatie van Sinemet en Comtan).

Tasmar wordt niet vaak voorgeschreven. Dit komt door de bijwerking die het medicijn veroorzaakt. Het kan acuut leverfalen veroorzaken. Tasmar wordt dan ook alleen voorgeschreven voor mensen die geen andere COMT remmers mogen hebben.

Hoe werkt Comtan?

Comtan versterkt en verlengt het effect van Levodopa. Hierdoor bereikt een groter deel van de ingenomen Levodopa de hersenen. Dit komt doordat in het bloed minder Levodopa wordt afgebroken.

Wanneer krijgt u Comtan voorgeschreven?

Comtan wordt voorgeschreven als u merkt dat een medicijn uitgewerkt raakt en u vóór de volgende geplande medicijninname een periode minder goed functioneert. Oplossingen voor deze verschijnselen zijn het vaker geven van medicijnen (dus minder tijd tussen de verschillende innamen) of het toevoegen van Comtan bij iedere inname van Madopar of Sinemet (verschillende Levodopa). Comtan kan ook in combinatie met Sinemet in één tablet gegeven worden onder de naam Stalevo.

Inname en tijdstip van inname

U moet Comtan altijd samen met de Levodopapreparaten Sinemet of Madopar innemen. Dit gaat vanzelf als u Stalevo gebruikt. Comtan zonder Madopar of Sinemet is niet zinvol omdat het geen effect zal hebben.

Comtan heeft een goed effect als u het 4 tot 5 keer per dag gebruikt. Bij minder medicijnen heeft Comtan geen voortdurend effect. Comtan wordt namelijk snel in het lichaam afgebroken. Hierdoor heeft het een korte werkingsduur.

Bijwerkingen

Comtan kan overbeweeglijkheid, een droge mond, misselijkheid en diarree veroorzaken. Bovendien geeft Comtan een oranje verkleuring van de urine. Deze verkleuring kan overigens geen kwaad.