Vruchtbaarheidsproblemen

Problemen vruchtbaarheid

Bij vruchtbaarheidsproblemen kunnen allerlei stoornissen een rol spelen. Bij de man, bij de vrouw, maar ook bij beide partners. Bij ongeveer een kwart van de mensen die zich bij ons melden met een onvervulde kinderwens, vinden we helaas geen enkele aanwijzing voor de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen.

Leeftijd en vruchtbaarheidsproblemen

Leeftijd is de belangrijkste oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Na je 35e neemt de kans snel af en boven de 40 jaar is de kans op zwangerschap heel klein. Dit komt doordat de kwaliteit van je eicellen afneemt als je ouder wordt. Daardoor neemt de kans op bevruchting af. Na de overgang kun je niet meer spontaan zwanger worden.

Onregelmatige cyclus en vruchtbaarheidsproblemen

Heb je een onregelmatige cyclus, dan kan het zijn dat de eisprong niet goed verloopt. Dit kan komen bijvoorbeeld komen door:

Verklevingen en vruchtbaarheidsproblemen

Als er verklevingen in de buik zijn, rondom de eierstokken en tussen de eileiders en eierstokken, kan het eitje niet altijd door de eileider worden opgenomen. Ook als de eileider afgesloten is, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Zaad en vruchtbaarheidsproblemen

Te weinig, te trage of afwijkende zaadcellen kunnen een zwangerschap in de weg staan. Met een zaadonderzoek kunnen we het zaad analyseren.  

Stoornissen bij man en vrouw

Er kan ook een combinatie van meerdere stoornissen optreden. Ook kunnen er geen aanwijzingen gevonden worden voor vruchtbaarheidsproblemen. Problemen met de geslachtsgemeenschap kunnen ook een rol spelen. Het uitblijven van de zwangerschap kan zowel bij de vrouw als bij de man de nodige spanning veroorzaken en dit kan weer leiden tot seksuele problemen.