PCOS
Wat is PCOS?
Als je PCOS (polycysteus ovarium syndroom) hebt, zitten er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in je eierstokken (ovarium).
Ontstaan PCOS
De oorzaak van PCOS is niet bekend. Het syndroom komt voor bij 5 tot 10 procent van alle vrouwen. In sommige families komt PCOS vaker voor. Ook overgewicht speelt een rol.
Vaak zijn je hormoonwaarden niet goed. Hierdoor is de rijping van de eiblaasjes verstoord. Het gevolg is dat in de eierstok meerdere, kleine met vocht gevulde blaasjes aanwezig zijn.
Symptomen PCOS:
- onregelmatige menstruatie of je bent (bijna) nooit ongesteld;
- je hebt verschijnselen van het mannelijk hormoon testosteron (zoals acne, overbeharing of kale plekken);
- je hebt meerdere cysten in je eierstokken.
Onderzoek PCOS
Met een bloedonderzoek kijken we hoeveel hormonen je in je bloed hebt. We kijken bijvoorbeeld naar testosteron, LH en FSH, oestrogeen en progesteron. Ook kunnen we de glucose (suiker) en het cholesterol bepalen. Deze waardes zijn bij PCOS soms hoger. Met een inwendige echo bekijken we je eierstokken.
Behandelen PCOS
Als je overgewicht hebt, bestaat er een risico voor je algehele gezondheid en is afvallen de beste optie. Bij langdurig uitblijven van de menstruatie kan het verstandig zijn minstens vier keer per jaar een bloeding op te wekken om het slijmvlies van de baarmoeder af te stoten. Dit om de kans op baarmoederslijmvlieskanker te verminderen. Meestal kan dit gewoon met behulp van de pil. Bij acné of overbeharing zal de mate van de klacht van invloed zijn op het wel of niet behandelen.
Verminderde vruchtbaarheid
Door een verminderd aantal cycli waarin een eisprong optreedt, heb je met PCOS minder kans om zwanger te worden. Het duurt vaak langer. De kans op een zwangerschap is sterk afhankelijk van het aantal cycli met een spontane eisprong dat je gemiddeld hebt.
PCOS en zwanger worden
Met PCOS is het lastiger om zwanger te worden. Afvallen is vaak een goede oplossing bij overgewicht. Vaak word je daarna gewoon weer ongesteld. Verder kunnen we de eisprong vaak met pillen of injecties opwekken, zoals een behandeling met Clomid. Ook kunnen we met een kijkoperatie je eierstokken behandelen.
Bespreek PCOS
PCOS kan een enorme invloed op je leven hebben. Onzekerheid of het zal lukken om zwanger te worden, maar ook overbeharing, acné en overgewicht kunnen emotioneel hun tol eisen. Bespreek je gevoelens met je omgeving.
Vergoeding PCOS-behandeling
Overleg met je zorgverzekeraar of de voorgestelde behandeling vergoed wordt. Dit verschilt per verzekering en verzekeraar.