Onregelmatige cyclus

Behandeling onregelmatige cyclus

Normaal gesproken vindt er elke maand een eisprong plaats, die veertien dagen later wordt gevolgd door de menstruatie. Vrouwen met een cyclusstoornis hebben minder vaak of geen eisprong. Een onregelmatige cyclus is meestal goed te behandelen met hormonen, waardoor uiteindelijk wel een eisprong plaatsvindt en zo de mogelijkheid tot zwanger worden ontstaat.

PCOS-syndroom

Soms wordt de cyclusstoornis veroorzaakt door het zogenaamde polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Deze goedaardige afwijking gaat vaak gepaard met overmatige haargroei en gewichtstoename.

Door de stoornis in de rijping van de eiblaasjes blijft de eisprong vaak uit en ontstaat er onregelmatigheid in de menstruatiecyclus. In de normale menstruatiecyclus treden ongeveer dertien tot veertien menstruaties op per jaar, bij PCOS minder dan acht per jaar. De periode tussen de menstruaties wordt dus langer dan vijf tot zes weken of de menstruatie blijft gedurende een half jaar of langer weg.

Hormoononderzoek cyclus

Soms is er sprake van een hormonaal probleem en als gevolg daarvan een onregelmatige cyclus of zelfs een afwezige cyclus. Met behulp van de juiste diagnose en therapie is cyclusherstel vrijwel altijd mogelijk.

Cyclusanalyse bij kinderwens

Als onderdeel van het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) willen we je cyclus in kaart brengen. Deze cyclusanalyse heeft als doel de kwaliteit van de menstruatiecyclus te beoordelen. Dat houdt in dat we één cyclus (van menstruatie tot menstruatie) willen bekijken om te beoordelen of er sprake is van een normale cyclus.

Dit doen we aan de hand van:

  • een vaginale echo;
  • en een hormoononderzoek.

Analyse van de menstruatiecyclus

  • Rond dag 10 à 12 van je cyclus starten we normaal gesproken het onderzoek van de cyclus met een vaginale echo.
  • Afhankelijk van de grootte van het groeiende eiblaasje zullen we een vervolgecho afspreken.
  • Een blaasje groeit gemiddeld 2 mm per dag en vanaf een doorsnede van gemiddeld 17 mm kan de eisprong gaan plaatsvinden.
  • Het onderzoek zal in principe twee of drie dagen later herhaald worden, net zolang tot de eisprong heeft plaatsgevonden.
  • Een week na de eisprong wordt het hormoon progesteron in je bloed bepaald. Een verhoogde waarde is dan bewijzend voor de eisprong.
  • Een enkele keer verloopt de cyclus niet zoals verwacht en moet het onderzoek nog eens herhaald worden.


Behandelingsmogelijkheden bij een onregelmatige cyclus

Wil je zwanger worden, dan zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals:

  • afvallen;
  • tabletten: Clomid;
  • injecties: gonadotrofine.

Deze behandelingen zijn erop gericht om iedere maand een eisprong te krijgen.
Het opwekken van de eisprong met tabletten of injecties wordt ovulatie-inductie genoemd.

 

Uitblijven cyclus

Bij langdurig uitblijven van de menstruatie kan het verstandig zijn minstens vier keer per jaar een bloeding op te wekken om het slijmvlies van de baarmoeder af te stoten. Dit om de kans op baarmoederslijmvlieskanker te verminderen. Meestal kan dit gewoon met behulp van de pil. Je kunt dit met de arts bespreken.