OFO
Het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO)
Met enkele eenvoudige onderzoeken kunnen we een aantal oorzaken voor het uitblijven van de zwangerschap uitsluiten of aantonen. Dit noemen we ook wel een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO). We stemmen met je af welk onderzoek voor jou zinvol is.
OFO voor vrouwen
Tijdens het intakegesprek vraagt de gynaecoloog je o.a. naar de regelmaat van je menstruatie en eventuele ontstekingen of operaties aan je geslachtsorganen en je buik.
Het vruchtbaarheidsonderzoek bestaat uit:
- algemeen lichamelijk onderzoek;
- een inwendig onderzoek om te kijken of er afwijkingen zijn. Hiervoor maken we meestal een vaginale echo. Daarmee krijgen we een beeld van je baarmoeder en eierstokken. Soms maken we ook een uitstrijkje van je baarmoederhals;
- bloedonderzoek om te kijken of je Chlamydia hebt of hebt gehad. Chlamydia kan namelijk tot een ontsteking aan je geslachtsorganen leiden. Daardoor kunnen verklevingen in de eileiders ontstaan, die tot onvruchtbaarheid kunnen leiden.
OFO voor mannen
Het vruchtbaarheidsonderzoek bestaat uit de intake met vragen over eventuele liesoperaties, het indalen van de zaadballen (testikels) en of je ooit een bijbalontsteking of seksueel overdraagbare aandoening hebt gehad of hebt.
Bij een eventueel lichamelijk onderzoek voelt de arts of er bij je zaadballen en bijballen eventuele afwijkingen zijn. Voor een eventueel zaadonderzoek vragen we je zaad in te leveren.
Aanvullende onderzoeken
Onderzoek eisprong
Om vast te stellen of er een eisprong plaatsvindt zijn er verschillende onderzoeken mogelijk: de temperatuurcurve, onderzoek van het bloed en echoscopisch onderzoek
Samenlevingstest, postcoïtumtest, Sims-Hühnertest
Met de samenlevingstest wordt beoordeeld of de zaadcellen in staat zijn via het slijm van de baarmoedermond door te dringen in de baarmoederholte. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de zaadcellen en het slijm van de baarmoederhals.
Onderzoek naar de doorgankelijkheid van de eileiders
De doorgankelijkheid van de eileiders is te onderzoeken door middel van een HSG
(baarmoederfoto) of een laparoscopie (kijkoperatie).
Eileiders hebben een belangrijke functie in het proces om zwanger te worden. Nadat de eisprong heeft plaatsgevonden, wordt de eicel opgevangen voor de eileider. Via de eileider kunnen de zaadcellen in contact komen met de eicel. Een bevruchte eicel wordt via de eileider naar de baarmoeder getransporteerd.
Uitslag OFO
Na een paar weken hebben we meestal de resultaten van jullie vruchtbaarheidsonderzoek. Soms vinden we hierbij geen bijzonderheden. Dan is het advies om te wachten op een spontane zwangerschap.
Soms is het meteen duidelijk welke behandeling voor jullie geschikt is, bijvoorbeeld:
- Opwekken van een eisprong met behulp van hormonen;
- of kunstmatige inseminatie (IUI), IVF of ICSI;
- of een vruchtbaarheidsbevorderende operatie.