Hormoonbehandeling

Heb je een onregelmatige cyclus of is er een hormoonafwijking bij je geconstateerd, dan kun je worden behandeld met hormonen om de cyclus te reguleren en een eisprong op te wekken. Deze behandeling wordt ook wel ovulatie-inductie genoemd.

Bij de hormoonbehandeling gebruik je tabletten (Clomid) of onderhuidse injecties (gonadotrofinen: FSH of hMG). Je kunt (samen met je partner) leren deze hormonen zelf onder de huid te prikken.

 

Hormoonbehandeling stimulering eitjes

Naast het verbeteren van de timing van de eisprong kan een hormoonbehandeling ook worden voorgesteld om meer eitjes tegelijk te laten rijpen zodat de kans op bevruchting toeneemt, zoals bij IUI, IVF en ICSI gebeurt.

De hormonale stimulatie

De eierstokken worden met hormonen gestimuleerd, zodat er meer eiblaasjes rijpen dan normaal. Het doel om is ongeveer 8 tot 10 eicellen te verkrijgen. Met dit aantal eicellen ontstaan er doorgaans meerdere embryo’s en kunnen we de beste embryo selecteren met de meeste kans op zwangerschap. De overige kwalitatief goede embryo’s kunnen ingevroren worden voor later gebruik (cryo-behandeling).

Om meerdere eicellen te laten groeien gebruik je tien tot veertien dagen hoge doseringen hormonen (gonadotrofinen). Daardoor worden de eierstokken gestimuleerd om eiblaasjes (follikels) te laten groeien. Je krijgt verschillende hormonen, zoals bijvoorbeeld FSH, het follikelstimulerend hormoon, en HCG, het luteïniserend (eisprong-opwekkend) hormoon. De kans op bijwerkingen met FSH en HCG is heel klein, ook omdat je deze hormonen maar korte tijd gebruikt.

Regelen van de rijping

Voor de FSH-behandeling krijg je meestal ook andere hormonen, om te voorkomen dat de eisprong te vroeg optreedt. Dit zijn hormonen die de waarden van FSH en LH onder controle houden (GnRH-agonisten of GnRH-antagonisten). Als de grootste eiblaasjes ongeveer 18-20 mm zijn, krijg je de laatste injectie onder de huid. Deze prik bevat LH of hCG (humaan chorion-gonadotrofine, ook een hormoon). Zo wordt de rijping van de eicellen versneld. GnRH-agonisten en -antagonisten hebben minimale bijwerkingen. Sommige vrouwen kunnen last hebben van opvliegers of depressieve gevoelens.