Fertiliteit (vruchtbaarheid)

Wil je graag zwanger worden en is dat na een jaar nog niet gelukt? Dit kan je onzeker maken, want je weet niet of het in de toekomst wel gaat lukken. Je kan hulp zoeken om beter te weten wat er aan de hand is of om een behandeling te vragen. Via de huisarts krijg je dan een verwijzing naar onze polikliniek.

Eerste bezoek
Als jij en je partner voor de eerste keer op onze poli komen, dan neemt de doktersassistent een lijst door met vragen. Zo krijgen we inzicht in risicofactoren die mogelijk een rol spelen. Voorbeelden zijn: onregelmatige menstruaties, eileiderontstekingen of niet ingedaalde testikels bij de man in de kinderjaren. Als er eerder onderzoeken zijn gedaan, willen we dat graag weten. En natuurlijk of je eerder zwanger bent geweest en zo ja hoe dat is gegaan. Daarna maak je met je gynaecoloog een plan voor verder onderzoek of behandeling. Het is een persoonlijk plan dat bij jullie past.

Vervolgbezoeken
Vaak zijn er meer bezoeken nodig. Bijvoorbeeld voor echo’s om te zien hoe je follikels (eiblaasjes) zich ontwikkelen. Je kan dan kiezen of je dat ’s ochtends of ’s middags wil op een tijdstip dat jou goed uitkomt. Dat is wel zo handig, omdat je werk ook doorgaat.

Met enkele eenvoudige onderzoeken kunnen we een aantal oorzaken voor het uitblijven van de zwangerschap uitsluiten of aantonen. We stemmen met je af welk onderzoek voor jou zinvol is. Het onderzoek bestaat uit:

  • zaadonderzoek
  • cyclusanalyse met echo en bloedonderzoek
  • onderzoeken doorgankelijkheid van de eileiders met bloedonderzoek en foto

Afwachten

Het klinkt raar, maar een belangrijke behandeling is afwachten. Komt er uit je onderzoeken dat je natuurlijke kans op een zwangerschap goed is? Dan is een jaar wachten op een spontane zwangerschap het verstandigst. Natuurlijk legt je gynaecoloog dit goed uit, want we vinden het belangrijk dat je zelf ook achter deze keus staat.

 

Leefstijl

Mogelijk kun je de kans op een zwangerschap ook vergroten door je leefstijl te verbeteren. Rook je? Dan raden we je aan om één of meer serieuze stoppogingen te doen. Heb je overgewicht? Dan raden we aan hier serieus mee aan de slag te gaan. Als je afvalt, heb je meer kans op een zwangerschap. Lukt het je om je leefstijl te verbeteren? Dan heb je niet alleen meer kans op een zwangerschap, maar als je zwanger bent is dit ook veiliger voor jou en je baby.

 

Hormoonbehandelingen

Als je geen eisprong hebt, kan je meestal een behandeling met hormonen krijgen. Dit kan met tabletten of injecties. Heb je wel een eisprong maar blijft een zwangerschap al langer uit? Dan kan een behandeling met hormonen je kans op zwangerschap vergroten. Dit combineren we met zaad direct in je baarmoeder inbrengen als je vruchtbaar bent (inseminatie).

 

Inseminaties

Als het sperma minder goed bewegende zaadcellen bevat, dan wordt je kans op een zwangerschap groter met inseminaties. Met de echo kijken we wanneer je vruchtbaar bent. Met een dun rietje brengen we het zaad van je partner direct in je baarmoeder in. Een voorbeeld hiervan is IUI. IUI staat voor intra-uteriene inseminatie. Bij deze behandeling wordt ‘opgewerkt’ zaad vlak voor ovulatie hoog in de baarmoeder gebracht.

 

 

De best mogelijke zorgervaring

Wij staan dag en nacht voor u klaar