Fumaarzuur

Wat is fumaarzuur?

Fumaarzuur wordt soms gebruikt voor de behandeling van patiënten met matig ernstige tot ernstige psoriasis. Het gebruik van fumaarzuur leidt uiteindelijk tot een remming van de groei van cellen van de opperhuid.

Over de effectiviteit van fumaarzuur is nog weinig bekend. Gemiddeld blijkt dat na 16 weken behandeling met fumaarzuur bij ongeveer 1 op de 4 mensen de psoriasis helemaal verdwenen is. Bij een groot aantal patiënten zijn de klachten duidelijk verminderd.

Wanneer krijgt u (geen) fumaarzuur?

Bij hardnekkige en uitgebreide psoriasis is behandeling met medicijnen vaak noodzakelijk. Als lichttherapie of behandeling met Neoral of methotrexaat, niet (voldoende) helpt, kan voor fumaarzuur gekozen worden.

Fumaarzuur mag niet gebruikt worden door kinderen, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven of zwanger willen worden. Ook is fumaarzuur in principe niet geschikt voor mensen met hoge bloeddruk, nier- en leverafwijkingen, ernstige maag- en darmklachten. Lees altijd goed de bijsluiter door.

Controle bij fumaarzuur

U moet regelmatig voor controle bij de dermatoloog of verpleegkundig specialist komen. Er zal dan ook bloedonderzoek plaatsvinden. Het is belangrijk dat u deze afspraken nakomt, omdat op die manier de effectiviteit en veiligheid van dit medicijn gecontroleerd wordt.

Vergoeding fumaarzuur

De tabletten zijn beschikbaar als Dimethylfumeraat 30 en 120 of Psorinovo 30 en 120. Vraag uw zorgverzekeraar of dit medicijn vergoed wordt, dit verschilt namelijk per verzekeraar. Over het algemeen wordt Dimethylfumeraat vergoed en Psorinovo niet.

Fumaarzuur is in Nederland niet officieel geregistreerd als medicijn. Het wordt vooral in Duitsland gebruikt en op beperkte schaal in Nederland