Fotodynamische therapie bij actinische keratose

Wat is actinische keratose?

Actinische keratose is een huidaandoening met onregelmatige ruwe plekjes op uw huid. Het zit vooral op stukjes huid waar veel zon op is gekomen. Actinische keratosen kunnen zich soms ontwikkelen tot huidkanker. Behandeling wordt dan ook sterk aangeraden. Preventief behandelen voorkomt dit gevaar.

Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie is een vorm van lichttherapie en is relatief eenvoudig, veilig en effectief.

Bij de behandeling worden de aangetaste huidcellen door middel van een crème extreem gevoelig voor rood licht gemaakt. Vervolgens worden de aangetaste cellen belicht, waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden ze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

Hoe verloopt fotodynamische therapie?

  • Voor de behandeling haalt de dermatoloog eerst de losse huidcellen en korstjes van de plek die behandeld gaat worden. Dit is niet of nauwelijks pijnlijk.
  • Vervolgens wordt een crème aangebracht met als werkzame stof methylaminolevulinaat. Deze stof wordt door de kwaadaardige huidcellen opgenomen en omgezet in een lichtgevoelige stof. De stof maakt de cellen extreem gevoelig voor rood licht.
  • Daarna wordt de met crème ingesmeerde huid bedekt met afdekfolie. Over de afdekfolie wordt een lichtwerende bedekking aangebracht.
  • Na 3 uur wordt de overgebleven crème met een doek afgenomen en wordt de huid schoongemaakt.
  • Ten slotte wordt de plek belicht met rood licht. De belichtingstijd is ongeveer 8 tot 12 minuten. Hierdoor worden de kwaadaardige huidcellen vernietigd.
  • Na de belichting moet de behandelde plek, ter bescherming, nog twee dagen afgedekt worden.

Wat merkt u van de behandeling (fotodynamische therapie)?

Soms krijgt u tijdens de belichting een branderig gevoel of is de behandeling pijnlijk.

  • Na de behandeling worden de aangetaste huidcellen afgestoten en nieuwe, gezonde cellen worden aangemaakt.
  • Soms heeft u nog last van lichte pijn (tot 24 uur na behandeling), roodheid (1 tot 2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwelling (2 tot 4 dagen) en kleurverandering van de huid (2 tot 4 weken).

Advies na actinische keratose

Ga niet langdurig in de zon of onder een zonnebank liggen. Smeer uw huid in de zon goed in met een zonnebrandcrème met een hoge factor en zet een pet of zonnehoed op.