Eczeem

Eczeem is een ontsteking van de huid die bijna altijd gepaard gaat met jeuk. Bij acuut eczeem is de huid nattend, bij langer bestaand eczeem juist droog en schilferend. Er bestaan verschillende soorten eczeem:

  • Aangeboren/erfelijk eczeem (wordt ook wel constitutioneel of atopisch eczeem genoemd). De oorzaak van deze vorm van eczeem is nog steeds niet precies bekend.
  • Allergisch contact eczeem. Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt doordat de huid in contact komt met stoffen waar men allergisch voor is bijv. nikkel of parfum.
  • Orthoergisch eczeem. Dit eczeem ontstaat als de huid te vaak wordt blootgesteld aan uitdrogende factoren, zoals veel en warm douchen, zeep, schoonmaakmiddelen, thinner, aceton, handalcohol, etc.
  • Combinaties van bovengenoemde vormen van eczeem.

De huid kan men vergelijken met een bakstenen muur. De cellen vormen de stenen, die door huidvetten (de specie) aan elkaar geplakt worden. Wanneer de specie wordt aangetast door bijvoorbeeld uitdrogende factoren, zoals gebruik van water en zeep, ontstaan er gaten in de muur, waardoor meer water van binnenuit kan verdampen en waardoor stoffen waar men allergisch op reageert makkelijker naar binnen komen. Deze twee factoren (water eruit en allergeen erin) leiden tot roodheid, schilfering en jeuk.

Allergie

Om de oorzaak van eczeem te achterhalen wordt vaak allergieonderzoek gedaan. Het allergieonderzoek bestaat uit plakproeven waarbij stoffen waar men mogelijk allergisch voor is, worden uitgetest op de rug. Ook kunnen priktesten of bloedtesten worden gedaan, met name om eventuele allergieën voor huisstofmijt, huisdieren en voedingsmiddelen op te sporen.