Centrum Vrouw, Moeder & Kind

Als je een kind krijgt, dan is dit een heel bijzondere gebeurtenis voor het hele gezin. Wij vinden dat je op zo'n moment bij elkaar moet kunnen zijn. Ook als jouw kind intensieve zorg nodig heeft. Om deze reden zijn de kraam- en kinderafdeling in ons ziekenhuis één centrum. Binnen dit centrum krijg je de gespecialiseerde zorg die je als vrouw, moeder of kind nodig hebt.

Verloskunde en gynaecologie
Niet alleen de zorg voor kersverse ouders en hun kind(eren) valt onder dit centrum. Het bevat veel meer. We zijn er ook voor stellen die een zwangerschapswens hebben en daarvoor hulp zoeken. Voor vrouwen met menstruatieproblemen, buikpijn, afwijkende uitstrijkjes, urineverlies, verzakkingen en kanker van baarmoeder of eierstokken. We zijn er ook voor zwangere vrouwen die intensieve controles nodig hebben. Samen met de verloskundigen uit onze regio zorgen wij dat de zorg dichtbij huis en in het ziekenhuis goed aansluit.
> Lees meer over Verloskunde
> Lees meer over Gynaecologie

Voorlichting bevallen
Ben je in verwachting en ga je (mogelijk) in het ziekenhuis bevallen? Kom dan een keer alvast de afdeling en de verloskamers van ons ziekenhuis bezoeken. Op de voorlichtingsavond bevallen vertellen we jou en je partner alles over wat je kunt verwachten.

Kindergeneeskunde
De medische zorg van ons centrum is niet alleen voor pasgeboren kinderen, maar ook voor peuters en kleuters, voor jonge kinderen en tieners. Wij ontvangen kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 18 jaar. Voor de behandeling en begeleiding van kinderen met astma, diabetes en andere speciale ziektes hebben we speciale dokters in huis. Ook ernstig zieke kinderen en zeer kleine en te vroeg geboren kinderen worden in ons ziekenhuis verpleegd.
> Lees meer over Kindergeneeskunde

Wij zijn er voor jou en je kind
Als je in een ziekenhuis komt, dan ben je afhankelijk van anderen: verpleegkundigen, verloskundigen en artsen. Misschien heb je een eenvoudige vraag of een jaarlijkse controle en ken je je arts al. Misschien heb je er lang over gedaan om de stap te nemen om naar het ziekenhuis te gaan. Mogelijk zie je op tegen het onderzoek. Je kan je zorgen maken over je gezondheid of over de toekomst van jezelf of van je kind. Je komt in een kwetsbare positie terecht en dat beseffen wij ons goed. Wij hebben begrip voor je situatie. Juist het kwetsbare en het bijzondere rondom vruchtbaarheid, zwangerschap, bevalling en kinderen spreekt ons aan. Wij krijgen veel positieve reacties terug en zo houden wij plezier en passie in ons werk.

Medische deskundigheid en samenwerking
Onze medische deskundigheid vormt de basis van de zorg die wij leveren. Daarin investeren we doorlopend. We organiseren bijvoorbeeld teamtrainingen voor acute verloskunde. En we zijn actief in nascholingen. Zo blijven we up-to-date en kunnen we nieuwe kennis gebruiken om onze zorg te verbeteren.

Samen beslissen
Als je bij ons op de polikliniek bent, dan kom je vaak voor een beslissing te staan. Kies je wel of niet voor een operatie? Wil je wel of geen behandeling? Het zijn allemaal belangrijke vragen en een beslissing is lang niet altijd makkelijk. Hoe doe je dat?

Twee deskundigen
Wij gaan er vanuit dat er twee deskundigen zijn. De arts en jijzelf. De arts heeft medische kennis en ervaring. De arts kan inschatten of bepaalde risico’s voor jou of je kind gelden. Daarnaast is jouw deskundigheid ook belangrijk. Jij weet hoe je je voelt en wat je eerdere ervaringen zijn. Wat je eigen voorkeur is en hoe je in het leven staat. Om je bij je beslissing te helpen, moet de arts weten wat voor jou belangrijk is. Wat je verwacht, wat je hebt meegemaakt en hoe je denkt over verschillende mogelijkheden. Je arts vraagt dus niet alleen naar je klachten, maar ook naar je persoonlijke ideeën. En dat geld ook voor je kind, jij kent je kind als geen ander.

Goede informatie
Soms is het dan duidelijk dat een bepaalde beslissing het beste is. Maar vaak zijn er meer oplossingen mogelijk. Het is belangrijk dat je samen met je arts bespreekt wat je mag verwachten van je keus. Wat de voor- en nadelen zijn en wat er belangrijk is in jouw of jullie situatie.

Neem de tijd
Het is goed om daarna tijd te nemen. Wij doen ons best om je goede informatie mee te geven. Dan kan je thuis met je partner of je kind dat opnieuw bekijken. Zet je vragen op een rij. Dan kan je op jouw moment samen met je arts tot een beslissing komen die bij jou of je kind past.

Niet zelf beslissen?
Als je liever niet zelf beslist, dan geeft de arts je een advies. Maar ook dan wil de arts wat meer van je weten om een advies te geven dat zo goed mogelijk past bij jouw persoonlijke situatie.

Wat kun je zelf doen: drie goede vragen
Als je zelf ook vragen stelt, werkt het samen beslissen beter. Hiervoor zijn drie vragen opgesteld, die je altijd kunt stellen. Dit zijn:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen?
  • Hoe is dat in mijn situatie?

Ontmoet onze medewerkers en specialisten
Op de afdeling werken gespecialiseerd verpleegkundigen, klinisch verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, secretaresses, voedingsassistentes, facilitair medewerkers, pedagogisch medewerkers en leerlingen van verschillende opleidingen. Soms heb je aanvullende begeleiding nodig van bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, fysiotherapeut of andere specialist. Op de polikliniek werken doktersassistenten, verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen en kom je ook artsen in opleiding tegen.