Openhartoperatie

Wat is een openhartoperatie?

Bij een openhartoperatie wordt de borstkas geopend om bij het hart te komen. Tijdens de operatie neemt een hartlongmachine de functies van het hart en de longen tijdelijk over. Dankzij de hart-longmachine is het mogelijk om een aantal levensbedreigende hartaandoeningen te opereren.

Een openhartoperatie zijn veelal omleidingsoperaties, oftewel bypassoperaties. Daarnaast bestaat een groot deel uit hartklepoperaties. Voor een openhartoperatie wordt u verwezen naar een cardioloog of hartchirurg in een hartchirurgisch centrum.

Voor de openhartoperatie

U moet stoppen met roken en eventueel extra hulp regelen voor na de operatie. Om te opereren moet uw lichamelijke conditie goed zijn. Bij verkoudheid, griep of ontstekingsverschijnselen kan de operatie worden uitgesteld.

Na de openhartoperatie

Een openhartoperatie is een ingrijpende operatie. Hiervoor moet u ongeveer 7 tot 10  dagen in een hartchirurgisch centrum blijven. Regel vervoer naar huis, u mag zelf niet deelnemen aan het verkeer. Het kost tijd om te herstellen.

  • Het is verstandig om de eerste 7 dagen na de operatie niet alleen te zijn.
  • U mag de eerste 6 weken geen zware dingen tillen of kracht zetten. Zorg voor (thuis)hulp. Na 6 weken kunt u uw activiteiten weer langzaam opbouwen.
  • U mag de eerste 4 - 6 weken niet zelf autorijden.

Revalidatie hartpatiënten Tjongerschans

Uw eigen cardioloog verzorgt uw nabehandeling na uw operatie. Ongeveer 4 weken na de operatie kunt u beginnen met een revalidatieprogramma. Hartrevalidatie bestaat uit:

  • sport- en spelactiviteiten, om de lichamelijke conditie op te bouwen;
  • voorlichting over gezonde leefstijl;
  • psychosociale ondersteuning.

Zo leert u uw eigen grenzen kennen, verbetert uw conditie en vermindert de angst voor inspanning.