Zenuwblokkade

Met een zenuwblokkade proberen we de zenuw die de pijnprikkel geleidt zo te beïnvloeden, dat die geen pijnprikkels meer doorgeeft aan de hersenen. Hiervoor probeert de specialist eerst vast te stellen welke zenuw de pijn geleidt en/of mede veroorzaakt. Dit gebeurt door één of meer proefblokkades met een verdovingsvloeistof. Bij een geslaagde proefblokkade vermindert de pijn in ieder geval met meer dan 50 procent ten opzichte van uw oorspronkelijke pijn. Dit geeft een tijdelijke verdoving.

Nadat de pijngeleidende zenuw is opgespoord, kan de pijnspecialist een langdurige zenuwblokkade uitvoeren. Dit zorgt voor een langdurige pijnstilling. De pijnspecialist kan dit doen met behulp van stroom, verhitting, kou (vriezen), of met een onstekingsremmer. Als het nodig is, kunnen we de behandeling maximaal 2 tot 4 keer per jaar herhalen. Het is niet mogelijk om meerdere proefblokkades op dezelfde dag uit te voeren. Ook kan de proefblokkade niet gecombineerd worden met een langdurige zenuwblokkade. De specialist streeft ernaar de tijd tussen de proefblokkades en de langdurige zenuwblokkade zo beperkt mogelijk te houden.

Behandeling

De specialist ontsmet uw huid en geeft zo nodig lokale verdoving op de plaats van de proefblokkade of de langdurige zenuwblokkade. Tijdens de behandeling controleert de specialist met röntgendoorlichting of echo of de blokkade goed verloopt. De blokkades worden met behulp van speciale naalden uitgevoerd. Om de zenuw te kunnen behandelen, moet de naald er dicht bij staan. Als de naald op röntgenbeeld of echo goed lijkt te staan, testen we dit met kleine stroomstootjes. Daarna controleren we met behulp van contrastvloeistof nogmaals of de naald op de goede plaats staat.

Bij een proefblokkade spuit de specialist een verdovende vloeistof in en verwijdert daarna de naald. Een langdurige blokkade gaat bijna op dezelfde manier. Ook hier controleert de specialist eerst of de naald zich in de juiste positie bevindt. Daarna krijgt u een lokaal verdovend middel met een ontstekingsremmer toegediend of stroomstootjes via de punt van de naald. Dit creëert een magnetisch veld rondom de zenuw, waardoor deze pijnprikkels anders gaat geleiden.

Tijdens de hele behandeling worden vragen aan u gesteld om zeker te weten dat de procedure veilig verloopt.