Samen Beslissen

Als u op de polikliniek komt, staat u vaak voor een beslissing. Kies ik wel of niet voor een operatie? Welke behandeling van de twee opties kies ik? Een beslissing nemen is lang niet altijd makkelijk. Hoe doet u dat?

Twee deskundigen

Wij gaan er vanuit dat er twee deskundigen zijn. De arts en uzelf. De arts heeft medische kennis, ervaring en kan inschatten of bepaalde risico’s voor u gelden. U weet wat uw eigen voorkeur is en hoe u in het leven staat. Om u bij uw beslissing te helpen, vraagt de arts wat voor u belangrijk is. Wat verwacht u, wat heeft u meegemaakt en hoe denkt u over de verschillende mogelijkheden? Uw arts vraagt dus niet alleen naar uw klachten, maar ook naar uw persoonlijke ideeën.

Hans Lubbinge, MDL-arts: Je probeert de patiënt niet een richting op te drukken. Je wilt de wens van de patiënt centraal stellen."

Goede informatie

We doen ons best om u goede informatie mee te geven. Vaak zijn er meerdere oplossingen mogelijk. U bespreekt samen met uw arts de verschillende mogelijkheden. Wat zijn de voor- en nadelen en wat is het effect daarvan op uw persoonlijke situatie. Het is goed om daarna de tijd te nemen. U kunt de informatie thuis met uw partner of kind opnieuw bekijken. Zet uw vragen op papier. Dan kunt u samen met uw arts tot een beslissing komen die bij u of uw kind past.

Ingrid Kappers, chirurg: “Er is niet één beste behandeling. Het gaat juist om de persoonlijke situatie van de patiënt. En die is voor iedereen anders.”

3 goede vragen

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u vaak meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s en de bijwerkingen, van uw leefstijl en omstandigheden, van uw beroep en uw wensen. Stel drie goede vragen aan uw dokter en beslis samen: 

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Voor meer informatie: