Behandel- en endoscopiecentrum

Het behandel- en endoscopiecentrum is een professioneel centrum waar op een prettige en veilige wijze onderzoek wordt gedaan voor diagnostische of therapeutische doeleinden. Bij een diagnostisch onderzoek zijn er klachten maar is onbekend waar die vandaan komen. Met een diagnostisch onderzoek kijken we of we de oorzaak van een klacht kunnen vinden. Bij een therapeutisch onderzoek weten we van tevoren wel wat er aan de hand is, bijvoorbeeld een poliep in de baarmoeder. U komt dan bij ons om deze te verwijderen. 

Wat gebeurt er in het behandel- en endoscopiecentrum?

In het behandel- en endoscopiecentrum verrichten verschillende specialisten kleine en/of kortdurende ingrepen en onderzoeken. Ook vinden er ook endoscopieën plaats op het gebied van gastro-enterologie, longgeneeskunde, gynaecologie en urologie. Bij een endoscopie brengt de specialist een bestuurbare slang (endoscoop) in via een natuurlijke opening van het lichaam. Hierdoor kan hij de binnenkant van bijvoorbeeld de blaas, baarmoeder, longen, slokdarm, maag of darmen goed inspecteren.  

Wie werken er op de afdeling?

Op het behandel- en endoscopiecentrum werken veel verschillende medewerkers: endoscopieverpleegkundigen, verpleegkundigen, hotelservice assistenten, reiniging- en desinfectiemedewerkers, sedatiepraktijkspecialisten, physician assistants, specialisten, secretaresses en stagiaires mbo v en hbo v. De volgende specialisten werken op de afdeling: cardioloog, chirurg, dermatoloog, gynaecoloog, internist, KNO-arts, longarts, MDL-arts, oogarts, orthopeed en uroloog.

Wat kunt u verwachten als u hier wordt behandeld?

Op deze afdeling vinden vaak kleine en kortdurende ingrepen en onderzoeken plaats. Een opname duurt meestal een uur tot een halve dag. Heeft u binnenkort een afspraak op het behandel- en endoscopiecentrum? Dan kunt u dit verwachten:

U meldt zich na binnenkomst aan via één van de aanmeldzuilen in de centrale hal. U volgt route 42 naar de afdeling en kunt direct plaatsnemen in de wachtruimte.

Het centrum bestaat uit vier poliklinische behandelkamers, drie endoscopiekamers, de holding (voorbereiding), de verkoever (uitslaapzaal) en de dagschans (nazorgruimte).  Op de afdeling vinden behandelingen, kleine operaties en onderzoeken plaats voor verschillende specialismen. Deze vinden plaats onder lokale verdoving of onder sedatie, ook wel een roesje genoemd.

Lokale verdoving

Als de behandeling onder lokale verdoving plaatsvindt, wordt u vanuit de wachtkamer opgeroepen en gaat u direct naar de behandel- of scopiekamer. Na de ingreep of het onderzoek gaat u weer naar huis.

Sedatie

Wanneer de behandeling of het onderzoek onder sedatie plaatsvindt, wordt u eerst opgeroepen voor een opnamegesprek. U wordt op de holding aangesloten aan de bewaking en krijgt een infuusnaald. Wanneer u helemaal gereed bent, wordt u naar de behandel- of scopiekamer gebracht.

Na het onderzoek komt u op de verkoever en wordt u 30 tot 60 minuten bewaakt. Nadat u bent uitgeslapen krijgt u wat eten en drinken op de dagschans en eventueel een gesprek met een specialist. We verwijderen de infuusnaald en daarna mag u naar huis. Na het onderzoek onder sedatie mag u niet aan het verkeer deelnemen vanwege de toegediende medicatie. Wij adviseren daarom om vervoer naar huis te regelen.

Contact met uw zorgverlener via de app BeterDichtbij

Het behandel- en endoscopiecentrum gebruikt de app BeterDichtbij voor gemakkelijk en veilig contact bij niet spoedeisende vragen. Klik hier voor meer informatie.