Nieuws

Ziekenhuizen winnen tijd door uitwisseling patiëntgegevens

26 september 2024

Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen, Medisch Centrum Leeuwarden en Antonius Zorggroep in Sneek hebben sinds 15 juli de systemen van het elektronisch patiëntendossier op elkaar afgestemd. Dit resulteert in een veilige, snelle en efficiënte overdracht van patiëntgegevens. Daarmee zetten de drie ziekenhuizen gezamenlijk een mooie digitaliseringsstap richting de toekomst, waarmee kostbare zorgtijd van 15 à 20 minuten wordt gewonnen.

Elektronisch patiëntendossier
Medische patiëntengegevens staan in het elektronisch patiëntendossier (EPD). De manier waarop het eigen EPD wordt bijgehouden verschilt per ziekenhuis. Niet alle systemen kunnen met elkaar communiceren, zodat dit noodgedwongen via omwegen gebeurt. Dit bemoeilijkt een goede uitwisseling van patiëntgegevens met andere ziekenhuizen, met als resultaat dat er kostbare zorgtijd verloren gaat aan administratieve rompslomp en het vergroot de kans op fouten in de overdracht.  

Snel en veilig uitwisselen
Met de nieuwe werkwijze doen MCL, Tjongerschans en Antonius hun poliklinische verwijzingen volledig digitaal naar elkaar. Veel benodigde informatie kan worden mee verzonden vanuit het EPD. Dit gebeurt, snel, efficiënt, veilig en eenvoudig, waardoor een behandeling in een andere instelling snel gestart kan worden.

Ook is er geen kans meer op patiëntverwisselingen. Bij het ontvangen van een verwijzing wordt een onbekende patiënt automatisch ingeschreven op basis van de meegestuurde patiëntgegevens. Informatie is op deze manier sneller ter plaatse van de ene zorginstelling naar de andere instelling dan voorheen. Elke digitale verwijzing bespaart 15 à 20 minuten aan kostbare zorgtijd.

Voorbeeld in de regio
Er is een pilotperiode aan vooraf gegaan waarin het hele proces is geoptimaliseerd. Met deze samenwerking zijn MCL, Tjongerschans en Antonius een voorbeeld in de regio. De verwachting is dat meer zorginstellingen gaan volgen.