Nieuws
Uitbreiding operatieteam voor operatierobot
23 december 2024
Bij Tjongerschans is de Velys-operatierobot al een half jaar in gebruik voor knievervangingen. Nu zet het ziekenhuis een belangrijke stap vooruit. Het operatieteam dat werkt met deze geavanceerde robot is uitgebreid met twee ervaren specialisten: dokter Joris Mellema en dokter Andele de Zwart. Zij komen uit het bestaande team van Orthopedie van Tjongerschans. De orthopeden hebben een intensieve opleiding in Zwitserland gevolgd en zijn nu gecertificeerd om patiënten met de robot te opereren. “Het opereren met de robot verloopt uitstekend. We zien na de operatie goede resultaten terug op de röntgenfoto’s en patiënten herstellen goed,” zegt Andele de Zwart.
Opleiding in Zwitserland
De opleiding tot het werken met de operatierobot was intensief en praktijkgericht, legt Joris Mellema uit. “Je leert eerst de filosofie achter de robot kennen: waarom deze is ontwikkeld en wat de voordelen zijn. Daarna bekeken we video’s van internationaal gerespecteerde kniechirurgen waarover we met collega-specialisten in discussie gingen om de techniek en de verschillende strategieën te begrijpen.”
Naast theorie volgde praktische training op zogenaamde 'Saw bones' (plastic botten en banden). Vervolgens oefenden de orthopeden op menselijke preparaten, wat de training nog realistischer maakte. “Na de opleiding begin je met opereren in fases: eerst samen met een ervaren collega en daarna steeds zelfstandiger,” voegt De Zwart toe.
Timmermansoog met precisie
Veel mensen denken bij een operatierobot aan een machine die het werk compleet overneemt. Maar Mellema legt uit dat dit niet het geval is. “De arts bepaalt nog steeds hoe de knie geplaatst moet worden en waar gezaagd wordt. De robot helpt alleen om dit met uiterste precisie uit te voeren, tot op de millimeter nauwkeurig.” De Zwart vult aan: “Er zijn veel opties hoe je de knie plaatst. Je houdt daarbij rekening met bijvoorbeeld de spanning op de banden en de mate van artrose. De robot is een hulpmiddel, het maakt ons timmermansoog exact.”
De orthopeden benadrukken het menselijke contact in hun werk. “Patiënten kunnen met al hun vragen tijdens de gehele behandeling bij hun arts terecht. Het liefst voor de operatie zodat een ieder goed weet wat de verwachtingen zijn. Dat biedt vertrouwen.” zegt Mellema.
Meer maatwerk voor patiënten
Met de uitbreiding van het operatieteam kan Tjongerschans nog meer patiënten helpen met een knievervanging op maat. “De robot helpt ons de knie voorspelbaarder en met meer precisie te plaatsen,” zegt Mellema. Het ziekenhuis blijft zo vooroplopen in innovatieve zorg met persoonlijke aandacht voor elke patiënt.
Foto: links orthopeed Joris Mellema en rechts orthopeed Andele de Zwart.