Nieuws

Tjongerschans klaar voor de toekomst: nieuwe CSA

22 mei 2023

Begin mei heeft ziekenhuis Tjongerschans de nieuwe Centrale Sterilisatieafdeling (CSA) in gebruik genomen. Met de vernieuwde CSA is Tjongerschans klaar voor de toekomst. Door het gebruik van nieuwe duurzame apparatuur en een efficiënte indeling van de nieuwe locatie van de CSA binnen het ziekenhuis, is Tjongerschans de komende jaren gegarandeerd van een stabiel, duurzaam en hoogwaardig CSA-proces.

Wat doet een CSA?
De medewerkers van de CSA reinigen en steriliseren alle medische instrumenten. Zij zorgen ervoor dat dit materiaal op tijd klaar ligt voor gebruik in de operatiekamers en poliklinieken. Voor elke operatie wordt een set gemaakt met al het benodigde materiaal. Deze instrumentensets worden gescand en zijn zo precies te volgen binnen het proces van reinigen en inzetten voor gebruik.

De instrumenten gaan na een voorreiniging in rekken door de wasmachines. De sets worden gecontroleerd en vervolgens ingepakt voordat ze in de autoclaaf gaan. Dit is een machine waarin het instrumentarium wordt gesteriliseerd met stoom. Als dit is afgerond is het materiaal gereed voor het nieuw steriele magazijn. Dit magazijn is een stuk ruimer geworden en ligt nu naast het OK-complex, wel zo handig!Bouwwerkzaamheden
De nieuwe CSA is gebouwd op het dak naast het OK-complex. Naast deze nieuwbouw horen hier ook nog aanpassingen op de OK en verbouw van de huidige CSA-ruimte bij. De extra vierkante meters die met de nieuwbouw van de CSA is gecreëerd worden ingezet voor de uitbreiding van de apotheek en nieuwe kleedkamers voor het OK-complex en de CSA. Begin juni starten de bouwwerkzaamheden hiervoor.