Nieuws

Stil staan bij palliatieve zorg

12 oktober 2022

Afgelopen zaterdag was het de internationale dag van de palliatieve zorg. Dit was voor de twee consulenten van het palliatief adviesteam, physician assistants Interne Geneeskunde Janet Dijkstra en Vera Kuiken, een goed moment om in Tjongerschans stil te staan bij palliatieve zorg.

Dat deden de consulenten door het uitdelen van het spel ‘De dood uit de pot’. Dit spel is ontwikkeld door Netwerken Palliatieve Zorg Fryslân voor zorgmedewerkers. Het doel is om onderling in gesprek te gaan over de dood. 

Met dit spel werd de A van aandacht uitgedeeld. Na uitleg speelde de verpleging het spel, onder het genot van een kop koffie en een stuk oranjekoek. Het spel werd positief ervaren, het triggert medewerkers om op deze manier met elkaar in gesprek te gaan over de dood en wat hierbij kan komen kijken. Ook werd het gezien als een mooie opening om het gesprek met patiënten aan te gaan. Het geeft je houvast.

Komende weken gaan de consulenten van het palliatief adviesteam regelmatig bij de verpleegafdelingen langs om te horen wat de ervaringen met het spel zijn. 

Palliatief adviesteam

Palliatieve zorg is zorg voor iemand die niet meer beter kan worden. Het doel van deze zorg is gericht op het behoud en/of verbeteren van de kwaliteit van leven in de tijd die er nog is. Tjongerschans beschikt over een team van gespecialiseerde hulpverleners dat kan worden ingeschakeld om met de patiënt en behandelend arts mee te denken over de best mogelijke zorg. Het palliatief adviesteam geeft advies aan het medisch en verpleegkundig team over de situatie. 

Foto: zorgmedewerkers Tjongerschans gaan door middel van het spel 'De dood in de pot' in gesprek met elkaar over de dood