Nieuws

Nieuw in Tjongerschans

17 oktober 2022

Regelmatig starten nieuwe medisch specialisten in ons ziekenhuis. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom kiezen ze voor Tjongerschans? Gooitzen Eggink is de tweede nieuwe geriater die wij afgelopen zomer in ons ziekenhuis mogen verwelkomen. 

Gooitzen Eggink vind je sinds 12 september op de afdeling Geriatrie. Elf jaar terug begon hij aan zijn studie geneeskunde. Nadat hij meerdere keren was uitgeloot voor geneeskunde is Gooitzen eerst in de techniek beland. “Na de propedeuses technische natuurkunde, studeerde ik scheepsbouwkunde in Haarlem,” vertelt Gooitzen. “Ik heb 4 jaar in Australië gewoond waar ik als consultant voor scheepsontwerpsoftware werkte. Ik stond op beurzen, gaf trainingen en technische ondersteuning in het gebruik van onze software aan scheepsarchitecten over de hele wereld, voornamelijk Zuidoost-Azië.”


"Samen met patiënt en collega's de best passende zorg leveren is mijn grootste drijfveer"

Eenmaal terug in Nederland werkte Gooitzen als consultant en projectmanager in duurzame energie. “Ik deed dit werk voornamelijk vanuit idealistische motieven en met veel plezier. De duurzame energie was in die tijd afhankelijk van veranderlijke subsidies wat de toekomst onzeker maakte. Vanuit die positie ben ik opnieuw aan geneeskunde gaan denken. Toen heb ik mij ingeschreven voor het toelatingsexamen voor de zij-instroom waarbij je de bacheloropleiding in 4 in plaats van in 6 jaar doet. Dat heb ik gehaald en ik merkte meteen dat ik op de juiste weg was door de mensen om me heen, de gedeelde interesses en humor. Ik heb coschappen gelopen in Tjongerschans en als ANIOS gewerkt in het Antonius ziekenhuis in Sneek. In MCL Leeuwarden heb ik mijn opleiding tot klinisch geriater gevolgd.”

Samen met patiënt en collega’s de best passende zorg leveren is Gooitzens grootste drijfveer. Waarom klinische geriatrie? “Ik hou van de complexiteit van het vak en het multidisciplinair werken. In de geriatrie benaderen we de patiënt vanuit de vier componenten van het comprehensive geriatric assesment (CGA). Dat betekent dat je de problematiek van een oudere in kaart brengt door te kijken naar het lichamelijk, psychisch, functioneel en sociaal functioneren en daar de zorg op afstemt.”


Foto: Gooitzen Eggink is in september gestart als klinisch geriater in Tjongerschans