Nieuws

Minder complicaties na borstamputatie door quilten

27 oktober 2022

In Nederland krijgen jaarlijks circa 14.000 vrouwen de diagnose borstkanker. De behandelmethodes en technieken blijven zich ontwikkelen. Sinds januari 2022 wordt bij patiënten die een borstamputatie ondergaan in Tjongerschans een andere hechttechniek gebruikt. Hierdoor treden minder complicaties op en dat biedt veel voordelen voor de patiënt.

Chirurg Denice Kamphuis is een van de drie chirurgen die deze techniek toepast in Tjongerschans. “Na een borstamputatie ontstaat er een grote holte onder de wond. Eerder kregen alle patiënten tijdens de operatie een wonddrain. We zagen daarna veel patiënten eerder en vaker terug doordat wondvocht – we noemen dat seroom -  zich ophoopt in die holte onder het litteken. Regelmatig moest het vocht via een punctie worden verwijderd. Bij quilten wordt de huid met oplosbare hechtingen vastgehecht aan de onderliggende spierlaag. Zo komen de lagen dicht op elkaar en krijgen vochtophoping, nabloeding en ontsteking minder kans, zo blijkt uit onderzoek. De operatie duurt er 10 minuten langer door en eigenlijk zijn er geen echte nadelen van deze techniek”, vertelt Denice.

Sneller herstel
Bij de eerste patiënten bij wie quilting is toegepast ziet het ziekenhuis aanzienlijk minder wondvocht en daardoor minder ongemak en polibezoeken na de operatie. Denice: “De exacte verschillen in seroomvorming en of er ook minder infecties zijn opgetreden, moet nog worden onderzocht. Wij hebben de indruk dat patiënten sneller herstellen en vlotter door kunnen in een eventueel vervolg behandeltraject. En er zijn meer voordelen van deze techniek. Zo is er geen wonddrain meer nodig. Hierdoor ervaren patiënten minder ongemak direct na de operatie. Dit maakt dat een borstamputatie eventueel in de nabije toekomst ook in dagbehandeling kan worden uitgevoerd.”

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Maaike de Vries (casemanager en oncologieverpleegkundige), Edith Talman (PA) en Denice Kamphuis (chirurg) van het mamma-team

Borstkankerzorg
Tjongerschans biedt als regionaal ziekenhuis de volledige begeleiding en behandeling bij de diagnose borstkanker. Het mamma-team werkt met verschillende specialisten en behandelaren samen. Bijvoorbeeld de (oncologisch) chirurg, physician assistant (PA), (oncologie) verpleegkundigen, poli-assistenten, radiolaborant, radioloog, internist-oncoloog en de radiotherapeut. Patiënten worden begeleid door een casemanager. De chirurgen Ingrid Kappers, Peter Veldman en Denice Kamphuis passen alle drie de quilttechniek toe.

> Meer over borstkankerzorg en de mammapoli van Tjongerschans lees je hier