Nieuw in Tjongerschans

20 februari 2023

Regelmatig starten nieuwe medisch specialisten in ons ziekenhuis. In januari is orthopeed Andele de Zwart bij ons begonnen. Hij versterkt het team Orthopedie. Geboren en getogen in Friesland is Andele weer terug op zijn honk: “Ik ben opgegroeid in Gauw, een dorp vlakbij Sneek. Uiteindelijk ben ik Geneeskunde gaan studeren in Amsterdam en heb ik de opleiding Orthopedie via het UMCG gedaan. Voor een fellowship heb ik anderhalf jaar in een groot traumacentrum in Schotland gewerkt.”

Voorliefde voor het vak
De keuze voor orthopedie is ontstaan tijdens zijn studie. Andele: “In mijn coschappen merkte ik: dit vak past mij het allerbeste van allemaal. Heel duidelijk met kop en schouders.” Naast zijn voorliefde voor het type chirurgie en de interessante ingrepen die daar bij komen kijken spreekt de soort patiënten Andele ook aan. “Een groot gedeelte van Orthopedie zijn oudere mensen met chronische pijn. Het geeft voldoening om die mensen op de poli met een glimlach te zien vertrekken als ze van hun chronische pijn af zijn. Daarnaast heb ik met een wat jeugdigere sportieve groep patiënten te maken. Die afwisseling is leuk. Een sporter die in zak en as zit, omdat zijn voorste kruisband is geruptureerd, weer op zijn oude niveau brengen door middel van een operatie in combinatie met een goed revalidatietraject, is ook prachtig om te doen.”


“Het geeft voldoening om mensen op de poli met een glimlach te zien vertrekken als ze van hun chronische pijn af zijn.”

 

Trauma
Vanwege zijn ervaring in Schotland met trauma is Tjongerschans een interessante keus voor Andele. “De samenwerking tussen Chirurgie en Orthopedie is in Tjongerschans uitstekend. Er is hier echt een goed georganiseerde trauma-unit. Dat ik wat ik heb geleerd in Schotland hier mag gebruiken, vind ik waardevol.” Andele doet dan ook de traumadiensten. “Ik werk mee binnen de trauma-unit en doe algemene orthopedie. Daarnaast ben ik mij aan het focussen op de sportletsels van de knie’’. Andele is in deze eerste periode bevestigd in zijn keus: “Ik heb een goede eerste indruk van Tjongerschans. Ik werk in een heel fijn team, voel me ontzettend welkom en er is een goede werksfeer.”


Foto: Andele de Zwart is in januari 2023 begonnen bij Tjongerschans.