Nieuws
Dubbel gespecialiseerd: CCU- en SEH-verpleegkundige
20 maart 2023
Met een grote lach op haar gezicht komt Janneke Steenstra-Stelwagen binnen. Haar dienst begint met een half uur en ze heeft er zin in. Ze vertelt: “Sinds 2010 werk ik in Tjongerschans. Ik kwam vanuit het MCL om hier een medium care op de IC op te zetten. Dat kwam logistiek niet van de grond en toen ben ik op de CCU beland.” Janneke wilde graag een verpleegkundige specialisatie doen en deed de opleiding voor de CCU. Janneke: “In 2013 heb ik deze afgerond en ik heb 10 jaar als verpleegkundige CCU gewerkte. Leuk werk en een hartstikke leuk team, maar ik had zin in een nieuwe uitdaging. Ik wilde weer geprikkeld worden!”
Vanaf dag één fantastisch
“Ik had al eens aan de spoed gedacht, maar vond dat altijd heel spannend. Operaties vind ik leuk, maar mijn idee bij de spoed was vooral veel afgehakte vingers, open beenbreuken en hele zieke kleine kindjes.” Maar dat blijkt heel anders als Janneke voor twee maanden een uitwisseling met de spoed doet. “Dit was om als afdelingen binnen de acute as elkaar beter te kunnen ondersteunen. Ik dacht: ik ga gewoon zien of ik het leuk vind. En ik vond het vanaf dag één fantastisch! Het is juist heel breed; je ziet alle soorten ziektebeelden die je maar kunt bedenken. Ook zie je alle leeftijden, alleen kinderen eigenlijk vrij weinig. Daarvan zie je alleen de kinderen met fracturen en buikpijnen. De echt zieke kinderen gaan direct door naar de kinderarts op de kinderafdeling.”
Dagelijks bijleren
Janneke heeft het enorm naar haar zin op de spoed. “Wat ik nooit had verwacht is dat ik nog heel wat extra kennis moet hebben om hier te werken. Ik leer nog dagelijks bij en dat vind ik erg leuk. Je ziet zoveel verschillende dingen en gaat daarbij echt de diepte in. Soms denk ik, dat is echt meer voor de dokter. Maar er wordt wel van ons verwacht dat wij dat ook allemaal weten, qua behandeling, inzicht en wat er met de patiënt aan de hand is. Je wordt gevergd om flink door te denken en daar is kennis voor nodig om dat niveau te bereiken.”
Opleiding
Je kunt de SEH-specialisatie in acht maanden doen, als je al een opleiding in de acute zorg hebt gedaan, anders is het anderhalf jaar. Na het behalen van een kennistoets over het eerste deel van de opleiding hoef je dan alleen het laatste deel te doen. Dat is acht maanden vol aan de bak, waarbij je minstens 32 uur werkt. “Voorheen werkte ik 24 uur, maar die 32 uur heb je ook wel nodig hoor. Daarin zitten twee studiedagen per maand en daarnaast heb je ook nog minstens acht uren thuisstudie in de week. Veel opdrachten kun je op het werk uitvoeren, maar je moet thuis ook nog veel doen. Ik heb voor mezelf de focus volledig op de opleiding en het werk gelegd. De rest heb ik even aan de kant gedaan. Het is nu ook makkelijker voor mij. Inmiddels is mijn jongste kind 13 jaar en die redt zich wel. Ik doe het gewoon, dacht ik. En moet je zien, de tijd is omgevlogen en het was hartstikke leuk.”
“Collega’s zeggen: je loopt altijd met een stralende lach! Maar ik vind het ook echt heel erg leuk.”
Flexibel
Ook anderen uit haar studiegroepje volgen een studiepad wat bij hun situatie past. Janneke: “Een collega is net een paar weken in Australië bij haar dochter geweest, daardoor doet ze wat langer over de opleiding. Een ander vindt de combinatie opleiding/werk met thuis en kinderen best pittig. Hem is nu aangeboden om even een pauze houden. Je werkt dan een poosje op het niveau waarop je nu zit en dan pak je het daarna weer op. Dat kan dus allemaal.” Het leerklimaat op de SEH is heel open. “Iedereen wil je helpen, dingen uitleggen en de drempel tussen de arts en verpleegkundige is heel laag. Het is gewoon een hele goeie sfeer hier”, zegt Janneke stralend.
En hoe nu verder?
“Eerst ga ik vanaf mei tot september weer terug naar de CCU. Benieuwd hoe ik het daar weer vind. Uiteindelijk lijkt het me leuk om straks de combinatie te maken tussen CCU en SEH. Ik merk nu al dat je door de uitwisseling elkaar makkelijker benadert. Als je hoort dat het druk is op de spoed, loop ik er makkelijker heen, de drempel is veel lager. Ik denk dat de uitwisseling alleen maar positief is, je kunt over en weer veel van elkaar leren.
Tot slot nog een tip voor mensen die werk en opleiding combineren: “Zet gewoon alles even aan de kant. Vrijwilligerswerk etc, ik heb het allemaal on hold gezet. Het was volledige focus op thuis/gezin, werk en studie. Voor je ’t weet is het voorbij en kun je het. Geeft je echt weer energie!