Even voorstellen: longarts Lize Roosma

15 augustus 2024

Ze zag het levenslicht in Friesland, groeide op in Assen en studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar coschappen maakte ze al kennis met Tjongerschans en na in respectievelijk Amsterdam en Rotterdam te hebben gewerkt, was het een logische stap voor Lize Roosma om terug te keren naar haar roots. Afgelopen maart begon ze bij ons in Tjongerschans als longarts.

Dat Lize longarts is geworden, was niet vanzelfsprekend. Het menselijk lichaam fascineerde haar altijd al, de cardiologie misschien nog meer. “Ik kwam eigenlijk een beetje per toeval in dit vakgebied terecht”, lacht ze. “Aan het begin van mijn tijd als co-assistent solliciteerde ik voor de functie van ANIOS Cardiologie. Dat bleek een combinatiefunctie te zijn van cardiologie en longgeneeskunde. Om eerlijk te zijn leek longgeneeskunde me eerst niet fantastisch, maar de combinatie bleek heel erg leerzaam te zijn”. Vooral de fysiologie van de longziekten sprak Lize enorm aan: “Vaak is het als een puzzel die je moet leggen om te ontdekken wat er met iemand aan de hand is. De ziektebeelden die je tegenkomt zijn enorm gevarieerd, net als de patiënten zelf. Dat gepuzzel, daar hou ik wel van”.

En dus koos Lize ervoor om zich te specialiseren als longarts. Ze volgde haar opleiding in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Na haar specialisatie, waarin ze zich verder verdiepte in aandoeningen op het snijvlak van cardiologie en longgeneeskunde in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, volgde ze een fellowship Interstitiële Longziekten in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hier verdiepte ze zich in longziekten die leiden tot verlittekening door verschillende oorzaken. Toch bleef het noorden trekken; familie en vrienden wonen daar, en dus was het tijd om haar carrière dichter bij huis voort te zetten.

Oude bekende(n)
In het najaar van 2023 besloot Lize te solliciteren voor de functie van longarts in Tjongerschans. En dat was niet toevallig: tijdens haar tweede jaar als coassistent – weliswaar op de MDL-afdeling - zette ze al voet in ons ziekenhuis. Haar eerste indruk van het ziekenhuis was goed. Die eerste positieve indruk woog sterk mee in haar keuze om een gooi naar deze functie te doen. Ook het feit dat ze een aantal bekende gezichten zou terugzien en dat werken in Tjongerschans ook haar definitieve terugkeer naar het noorden zou betekenen, speelden mee in haar beslissing om voor een functie in Tjongerschans te solliciteren.

Korte lijnen
Of Lize het nog steeds naar haar zin heeft in Tjongerschans? “Zeker! Tot nu toe ervaar ik Tjongerschans als een hele prettige werkplek waar een gemoedelijke sfeer hangt. Ik voelde me er snel thuis. Door de korte lijnen tussen medewerkers verloopt de samenwerking binnen de afdelingen goed. Ik denk dat dat de zorg die wij bieden ten goede komt”. 

                                                                                                                                                            

Tot in de kern
Hoe Lize goede zorg zou definiëren? “Goede onderlinge samenwerking tussen de specialisten, maar vooral ook individuele aandacht voor de patiënt. Als specialist is het jouw taak om je te verdiepen in de patiënt en zijn of haar klachten, om de ziekte goed in kaart te brengen en tot een behandelplan te komen. Goede zorg leveren betekent voor mij dan ook dat een patiënt de beste behandeling krijgt, maar wel één waar een patiënt ook achterstaat''.