Even voorstellen: SEH-arts Pauline van der Marel
8 mei 2024
Pauline van der Marel werkt nu een half jaar bij Tjongerschans als SEH-arts. “Mijn opleiding tot SEH-arts heb ik in het MCL gedaan en daarna heb ik daar nog een jaar gewerkt. Nu bij Tjongerschans, werk ik wat dichter bij huis. Ik woon in de regio, samen met mijn man, drie kinderen en kat, en kan nu op de fiets naar mijn werk: heerlijk vind ik dat.”
Ooit is Pauline hier in Tjongerschans al begonnen als basisarts, nadat ze in Tjongerschans haar co-schappen liep. “Na mijn oudste co-schap bij de chirurgie en SEH kon ik als arts-assistent op de SEH blijven werken. Daar is mijn liefde voor de acute zorg ontstaan.” De mooie tijd die ze meegemaakt heeft bij Tjongerschans, is ook de reden dat ze terugkeerde. “Veel mensen van het team dat hier destijds werkte, werkt er nu nog. Dat zijn hele fijne mensen. Samen met de nieuwe collega’s vormen we een hecht team. Ik vond het ook wel spannend om terug te keren als SEH-arts, want hoe reageren mijn collega’s daarop? Eerder maakte ik niet de beslissingen die ik nu wel maak. Maar daar werd heel fijn op gereageerd. Ik voelde me direct thuis en kreeg een heel warm welkom.”
Onvoorspelbaar, dynamisch en mooi
Werken als SEH-arts vraagt natuurlijk wel bepaalde eigenschappen. Het moet bij je passen. “Ik vind de acute zorg zo interessant, omdat het onvoorspelbaar is. Je moet handelen met de kennis en middelen die je voor handen hebt. Dat maakt het werk heel dynamisch. Van tevoren weet je niet wat een dienst je gaat brengen.” Het werk is naast dynamisch ook heel mooi, volgens Pauline: “Het is heel fijn als je een patiënt goed kunt helpen. Op een acuut moment de juiste zorg leveren; daar haal ik heel veel energie en waardering uit. Je kunt op zo’n moment echt het verschil maken.”
Teamwork
Het werken op de SEH doe je samen. “Tuurlijk is het soms heftig wat je meemaakt, maar je raakt er ook aan gewend en je staat er met een heel team. Je doet het samen. Dat maakt het ook draaglijk. Soms maak je iets ingrijpends mee, waarna er altijd ruimte is om dit met de collega’s te bespreken. In eerste instantie ligt de prioriteit bij de beste zorg voor de patiënt, met ieder teamlid zijn eigen taak, maar na de tijd zijn we er voor elkaar.”
Spin in het web
Je moet van vele markten thuis zijn als SEH-arts, overal moet je wel wat verstand van hebben. “Dat klopt,” volgens Pauline, “maar het gaat vooral om het acute stukje. We kijken naar ‘wat moet nu en wat kan later’. Je bent een spin in het web, waarbij je nauw samenwerkt met de andere specialisten.”
Leveren wat nodig is én net dat beetje extra
Hoe raakt goede zorg Pauline? “Goede zorg betekent voor mij dat je de zorg levert die op dat moment nodig is. Soms moet ik heel strak en zakelijk zijn, omdat er in de acute situatie snel en efficiënt gehandeld moet worden. Maar goede zorg is voor mij ook net dat beetje extra geven: even een hand op de schouder, samen met je collega de patiënt helpen mobiliseren, zorgen dat de patiënt er weer verzorgd bij ligt. Zorgen dat de patiënt zich gehoord voelt, ook in situaties waarin medisch handelen niet per sé nodig is. Je bent er voor de patiënt én voor je collega’s om zo het maximale uit het team te halen en de zorg passend en steeds een beetje beter te maken. Dat vind ik heel mooi aan mijn vak.”