Even voorstellen: kinderarts Rolanda Baars
23 april 2024
Rolanda Baars is kinderarts in Tjongerschans. Eind vorig jaar is ze hier begonnen en daarmee is ze weer 'thuis'. Rolanda kwam namelijk uit Friesland, maar haar achtergrond is divers. “Ik ben geboren in Nederland, maar heb mijn hele jeugd in het buitenland gewoond. Wel hadden we een vaste plek in Friesland, waar we met vakanties altijd heen gingen. Op mijn zeventiende kwamen we weer terug naar Friesland. Ik maakte hier mijn middelbare school af en vertrok daarna naar Groningen om geneeskunde te studeren. Mijn promotieonderzoek en specialisatie deed ik in Leiden en Den Haag. De afgelopen 12,5 jaar heb ik als kinderarts gewerkt in het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk. En nu zijn we dus weer in Friesland. Terug naar onze roots!”
Rolanda heeft altijd een zorgende pet op gehad. Dat ze in de zorg wilde werken, wist ze dus al vroeg. Kindergeneeskunde werkt net wat anders dan anders, en dat maakt het vak juist zo mooi, vertelt ze. “De communicatie die je bij een kind gebruikt, is iedere keer anders en ook afhankelijk van de leeftijd. Je observeert dus veel meer. Het is soms een puzzel om erachter te komen wat er speelt. Maar dat lukt vaak wel, want kleintjes kunnen je veel vertellen en laten zien zonder dat dit in taalgebruik zit.”
Zelf ook een beetje kind
Kindergeneeskunde heeft een enorme variatie en de openhartigheid van de kinderen is heel oprecht, zegt Rolanda. “Als kinderen ziek zijn, zijn ze echt ziek. Maar als ze beter zijn, laten ze dat ook zien. Soms moet je vervelende dingen doen, maar gelukkig lachen ze de volgende dag gewoon weer naar je. Ze zijn zo puur, zo oprecht en dat maakt het werk heel leuk. En laten we eerlijk zijn: kinderartsen kunnen zelf ook een beetje kind blijven. Ze zijn de enige specialisten in het ziekenhuis die op de grond met een kind kunnen zitten en nóg serieus genomen worden. Je moet ook niet raar opkijken als je een kinderarts samen met een kind door de gang ziet huppelen en rennen. In het vak zorgen de kinderen voor een speelsheid die het werk uniek maakt.”
Brede doelgroep
In haar werk komt Rolanda pasgeboren baby's, tieners en alles wat daar tussenin zit tegen. “Juist die verschillen maken mijn dag áltijd leuk. Ik ben ook afgestudeerd als psycholoog. Een beetje feeling voor de psychologie achter ziekten is een hele mooie toevoeging aan mijn werk als kinderarts.”
Ervaring mag ik gewoon meenemen en toepassen
Het bevalt Rolanda goed bij Tjongerschans. “De collega’s zijn hier heel aardig, binnen alle disciplines. Dus van de receptie, tot het restaurant, tot verpleging en collega kinderartsen. Mijn eigen collega’s staan ook open voor de ideeën waar ik mee kom. De ervaring die ik elders opgedaan heb, mag ik hier gewoon meenemen en toepassen.”
Samen kijken naar de mogelijkheden
Wat betekent goede zorg voor Rolanda? “Goede zorg is dat gezinnen, ouders en kinderen zich gehoord voelen. Dat je samen kijkt naar de mogelijkheden en opties. Dat ze beter of blijer weggaan dan hoe ze binnenkwamen.” En of ze al uitgeleerd is? Zeker niet! Inmiddels verdiept Rolanda zich in het aandachtsgebied van diabeteszorg bij kinderen.