Gekwalificeerd coloscopiecentrum

20 maart 2023

Inmiddels 10 jaar geleden is ziekenhuis Tjongerschans gestart als coloscopiecentrum voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Dit betekent dat wij verdere diagnostiek (coloscopie) uitvoeren wanneer mensen een ongunstige uitslag hebben gekregen van de zelfafnametest voor darmkanker. Door iedere twee jaar zo’n zelfafnametest te doen is het mogelijk darmkanker in een vroeg stadium te ontdekken en daardoor is dit vaak beter te behandelen.

Jaarlijkse toetsing
Om coloscopiecentrum te zijn moet voldaan worden aan de landelijk vastgestelde kwaliteitseisen voor uitvoering van de coloscopie. Jaarlijks wordt het ziekenhuis door externe auditoren van het bevolkingsonderzoek (BVO) hierop getoetst. Vorige maand heeft deze jaarlijkse audit weer plaatsgevonden. In de ochtend is uitgebreid gekeken naar protocollen, interne audits, resultaten en incidentmeldingen. In de middag is een bezoek gebracht aan de polikliniek MDL en het endoscopiecentrum. 

Bijdragen aan volksgezondheid
Het resultaat van de audit was positief; ziekenhuis Tjongerschans voldoet aan de kwaliteitseisen om coloscopiecentrum voor het BVO te zijn. Een mooi compliment voor onze medewerkers die zich hier hard voor inzetten. En fijn om ook op deze manier preventief te kunnen bijdragen aan de volksgezondheid.