KNO-arts Lex Helder met pensioen

5 januari 2022

Na een periode van 30 jaar in Tjongerschans is Lex Helder met pensioen. Lex is in Leiden opgeleid tot arts, voltooide in Utrecht de specialisatie tot KNO-arts en werkte in diverse ziekenhuizen om vervolgens in april 1991 als KNO-arts in ziekenhuis Tjongerschans te gaan werken. Hier heeft hij tot aan zijn pensioen met veel plezier gewerkt.

“Ik werkte in de beginjaren samen met dokter Dekhuijzen in een destijds kleine praktijk. Als dokter had je 26 weken per jaar dienst, buiten je reguliere werkdagen om. Het was de tijd zonder mobiele telefoons, computers en MRI. Het was echt pionieren. En als arts van buiten Friesland moest ik mijn best doen om de Friessprekende mensen te kunnen verstaan. Inmiddels spreek het zelf ook aardig moet ik zeggen.”

Gemoedelijk

Een herinnering die Lex altijd bij zal blijven, is er één uit 1992 toen hij meedeed aan het grote cabaret dat Tjongerschans organiseerde. “Samen met vele verpleegkundigen, een uroloog en kinderarts hebben wij hier avonden voor gerepeteerd. De voorstelling was zo leuk om te doen. Het typeerde de gemoedelijke sfeer en verbondenheid van de medewerkers met het ziekenhuis, iedereen was bereid om ’s avonds in de vrije uurtjes te repeteren.”

Van handgeschreven naar digitaal

“Ik heb, samen met vele collega’s die hier al langere tijd werken, de hele digitaliseringsslag meegemaakt. Dat is de grootste verandering geweest uit mijn carrière. Het beloofde een vooruitgang te worden, en in veel opzichten is dat ook zo. Patiëntinformatie en foto’s worden nu veel beter vastgelegd. Het is alleen jammer dat wij er zo in doorslaan, tegenwoordig moet werkelijk álles worden gerapporteerd. Hopelijk komt daar verandering in.”

Toveren

Lex haalde het meeste plezier uit de spreekuren en het behandelen van kinderen. “De angst bij kinderen wegnemen is een kunst op zich. Ik moest ze vaak pijn doen, dat vertelde ik ze ook. Een kind voor de gek houden moet je niet doen vind ik. Je moet juist hun vertrouwen winnen. En grapjes maken natuurlijk. Dan draaide ik bijvoorbeeld aan hun neus en dan ging de stoel vanzelf omhoog.”

Portugal

“Mijn laatste werkdag zit erop. Portugal wordt mijn nieuwe thuisbasis, waar ik samen met mijn Portugese vrouw ga wonen. Hoewel ik de komende tijd nog wel heen en weer blijf pendelen tussen Nederland en Portugal. Ik kijk terug op een mooie tijd in Tjongerschans. Mijn afscheid was hartverwarmend. Prachtig hoeveel tijd en energie collega’s hier in hebben gestoken. Ik wil hen bedanken voor de samenwerking en uiteraard bedank ik mijn patiënten voor het vertrouwen.”


Lex Helder