Nieuw in Tjongerschans

28 februari 2022

Op 1 januari 2022 heeft KNO-arts Maartje Noordhuis officieel het stokje overgenomen van Lex Helder, die inmiddels met pensioen is. Maartje is voor vele collega’s en patiënten een bekend gezicht, al met al werkt ze nu namelijk al tweeënhalfjaar in Tjongerschans.

Maartje komt oorspronkelijk uit Groningen waar zij ook de studie Geneeskunde en de opleiding tot KNO-arts heeft gevolgd. Tijdens en na haar opleiding heeft ze in verschillende ziekenhuizen ervaring opgedaan; van het Martini Ziekenhuis en UMC Groningen tot Isala Zwolle en Meppel, Nij Smellinghe in Drachten en het Antonius ziekenhuis in Sneek. “Als KNO-arts word je over de volle breedte opgeleid. Aan het einde van de opleiding heb ik mij met name op neusbijholtechirurgie gericht.

In Tjongerschans begon Maartje 2,5 jaar geleden als waarnemer, één werkdag werden er al gauw twee. Inmiddels werkt ze volledig in Tjongerschans. Op de afdeling KNO doet ze in principe alles, waaronder haar specialisatie de neusbijholtechirurgie. Ook vertelt Maartje over een nieuw navigatiesysteem dat binnen Tjongerschans geïntroduceerd zal worden. “Dit is een systeem waarbij je een CT-scan kan gebruiken tijdens een operatie, je kunt zo nauwkeuriger opereren met minder kans op complicaties.”

Maartje noemt haar werk ‘het mooiste vak wat er is’ en vindt het met name mooi om te zien dat ze met kleine ingrepen mensen al ontzettend goed kan helpen. Maartje: “Een voorbeeld: een kind hoort slecht, krijgt buisjes en kan daarna vrijwel direct goed horen.” En daarbij de behandeling van jong tot oud. Maartje zegt daarnaast nooit uitgeleerd te zijn en vindt het fijn dat haar collega-specialisten toegankelijk zijn en altijd voor elkaar klaarstaan. Ook de goede samenwerking met de spoedeisende hulp ervaart ze als een pluspunt van Tjongerschans.

Over de pay-off ‘Goede zorg raakt ons allemaal’ van het ziekenhuis zegt Maartje: “Iedere collega die ik ken, ongeacht functie, doet zijn of haar werk vanuit een oprechte motivatie om mensen te helpen.” En dat is ook waar Maartje zelf voor staat.

Foto: KNO-arts Maartje Noordhuis