Een bijzondere plek met veel waardering

8 augustus 2022

Vrijwilligers zijn hard nodig. Zeker in de zorg. Mettje Koops en Hennie Zwaagstra kunnen hier over meepraten. Zij zetten zich al jaren in als vrijwilliger in ziekenhuis Tjongerschans. En met veel plezier.

Mettje werkt ruim 12 jaar als vrijwilliger in de kliniek (verpleegafdelingen) van Tjongerschans. “Ik heb een achtergrond in de zorg. Toen ik met pensioen ging, miste ik iets. Ik wilde wel iets met mensen doen. Zo kwam ik bij Tjongerschans terecht,” vertelt Mettje. “Een warm bad, zo omschrijf ik het ziekenhuis. De sfeer is goed en gemoedelijk. Ook onder de vrijwilligers.” Dat beaamt Hennie. Zij werkt inmiddels 6 jaar in de kliniek van het ziekenhuis.

De taken van een vrijwilliger in de kliniek bestaan uit het rondbrengen van post aan patiënten, het verzorgen van de bloemen op de kamer en ze gezelschap houden door te praten, te luisteren of een spelletje te doen. “Daarnaast kunnen we helpen bij het ontslag, door bijvoorbeeld de tas in te pakken. Allemaal taken waar verpleegkundigen gewoonweg geen tijd hebben,” vertelt Hennie.

“We zijn zo nodig”

Het contact met mensen, daar doen Hennie en Mettje het voor. Niet iedereen is geschikt voor het werk. Hennie: “Je moet natuurlijk empathisch zijn, de mens goed kunnen aanvoelen om zo hun behoefte te achterhalen. De één vertelt zijn hele levensverhaal, de ander heeft geen zin in een praatje. Of wellicht niet op dat moment. En dat is prima. Maar o wat zijn we nodig. Dat merk ik elke keer weer.”

“Je doet het voor de patiënten in het ziekenhuis. Maar je doet het ook voor jezelf,” vervolgt Mettje. “Je ziet andere mensen en doet nieuwe contacten op. Er ontstaan vriendschappen met andere vrijwilligers en we sturen een kaartje bij bepaalde gebeurtenissen. Je hebt (weer) een plekje in de maatschappij, je doet ertoe. En dat is ook heel belangrijk.”

Lees meer over vrijwilligerswerk in Tjongerschans


Hennie Zwaagstra (links) en Mettje Koops werken al jaren als vrijwilliger in de kliniek van Tjongerschans