Duurzame longen voor Tjongerschans
8 juli 2021
Het vervangen van een luchtbehandelingskast klinkt misschien niet heel spannend, maar het is juist dé start naar een duurzamer gebouw. Het ademen van ons gebouw doen we door middel van luchtbehandelingskasten. Onlangs hebben we afscheid genomen van de oude luchtbehandelingskast van de afdeling Radiologie. Al een poosje regelt hier een nieuwe kast de klimaatbeheersing. Dit brengt ons een stap verder in de energietransitie, op weg naar een gasloos en energie-efficiënt gebouw.
Hier blijft het niet bij. De overige longen van het ziekenhuis gaan we ook vervangen om onze CO2-reducerende doelen te bereiken. Dit gaat gefaseerd over een aantal jaren.
Wat betekent de nieuwe luchtbehandelingskast voor verduurzaming?
- Koeling en verwarming: We kiezen voor lage temperatuur verwarming en hoge temperatuur koeling. Op deze manier kunnen we gebruik maken van duurzame warmtebronnen, zoals een warmtepomp of stadsverwarming.
- Luchtbevochtiging zonder gas: We kiezen voor een alternatieve mogelijkheid voor luchtbevochtiging (adiabatisch i.p.v. isothermisch). De luchtbevochtiging van ons gebouw gebeurt nu nog met gasgestookte installaties, maar straks kunnen we de lucht zonder gas bevochtigen met een veilig dampproces.
- Meten is weten: Doordat we nu thermische energie kunnen meten en vergelijken hebben we inzicht in de energiestromen van onze warmte. Zo maken we het behalen van doelen inzichtelijk.
- Energie-efficiëntie: Tenslotte zitten er efficiëntere ventilatoren in de kast die direct aangedreven worden. Hierdoor besparen we energie.
Verduurzaming staat centraal
We focussen niet alleen op de nieuwe kast, maar ook op de oude. Aan circulariteit van de grondstoffen van de kast is gedacht, verduurzaming staat namelijk centraal. Deze zal nu niet op een afvalberg terecht komen, maar zijn levenscyclus wordt verlengd. Diverse onderdelen van de kast worden hergebruikt. De rest van het ijzer wordt gerecycled, door omsmelting naar producten zoals trekhaken of sneeuwkettingen. Ook hebben we vooraf onderzocht of de hele luchtbehandelingskast eerst nog herplaatst kan worden in een ander gebouw. Door eerst op zoek te gaan naar andere mogelijkheden van ons afval zetten we in op duurzamer handelen van onze grondstoffen. Helemaal circulair is het nog niet, maar daar willen we wel naartoe!
De oude en gedeconstrueerde luchtbehandelingskast van Radiologie. Deze wordt in de container afgevoerd naar de afvalverwerker, waar gedeeltes van de kast gerecycled worden.
Een deel van de nieuwe luchtbehandelingskast, samen met de collega's van Tjongerschans en Heijmans die bij het project betrokken zijn.