Haastige spoed is zelden goed?
27 augustus 2021
De zorg in een ziekenhuis gaat 24/7 door. Voor mensen die acuut zorg nodig hebben staan onze medewerkers op de SEH dag en nacht klaar. Ook tijdens de zomerperiode wanneer veel mensen genieten van hun welverdiende vakantie en het mooie weer. Maakt dit het werken op een SEH ook anders? Erwin ten Hoeve, SEH-arts vertelt: “Er is een verschil tussen aandoeningen waarmee mensen in de winter bij ons terechtkomen en letsels die vaker in de zomer plaatsvinden.”
Letsels waarmee mensen op de Spoedeisende Hulp terechtkomen zijn heel divers. Erwin: “Mensen komen binnen met botbreuken en wonden, bijvoorbeeld door (bedrijfs)ongevallen. Maar we zien ook veel mensen met buikpijn, kortademigheid of beroertes en aandoeningen aan het hart. Daarnaast zien we ook mensen met kanker die plotseling ergens last van krijgen. We zien ook mensen met uitdroging, onwelwordingen en ontregeld suikergehalte.
Zomer versus winter
Met welke aandoeningen komen mensen dan in de zomer vaker op de Spoedeisende Hulp? Erwin: “In de zomer heb je meer alcohol gerelateerde letsels (na vechtpartijen of val), meer sportblessures zoals enkelletsel of mensen met een ontwrichte schouder. Daarnaast zien we meer patiënten met schedelhersenletsel bijvoorbeeld door een val met elektrische fiets. In de zomer wordt er meer geklust en getuinierd omdat het langer licht is. Ook daarvan zien we letsels met name aan de handen door gebruik van flex, stanleymes of maai- en snoeimateriaal. Tot slot zien we in de zomer veel letsel van trampolines bij kleine kinderen en letsel als gevolg van paardrijden.”
"Ik raad iedereen aan een fietshelm te dragen. En draag beschermende kleding bij klussen en tuinieren."
Voorkomen is beter dan genezen
De klachten waarmee mensen zich in de zomer melden komen dus vaker voort uit ongelukken dan tijdens de wintermaanden. Veel van deze ongelukken kunnen worden voorkomen of in ieder geval verzacht. “We zien de laatste jaren een enorme toename aan patiënten die binnenkomen doordat ze zijn gevallen met de elektrische fiets. Ik raad daarom ook iedereen aan een fietshelm te dragen, vooral wanneer je harder fietst dan 20 km per uur. Een gebroken pols voorkom je hier natuurlijk niet mee, maar wanneer je door een val hersenletsel oploopt ben je veel verder van huis…” Dit geldt ook voor de huis-, tuin- en keukenongelukjes: “Draag beschermende kleding bij klussen en tuinieren en wees extra alert bij zagen, flexen, snijden of snoeien. Vaak ontstaat er letsel door vermoeidheid of gehaastheid bij het klussen, voorkom dat.”
Trek op tijd aan de bel
Na een hectische COVID-periode blijft het druk op de SEH. “Er komen nog steeds coronaverdachte patiënten binnen. Deze patiënten worden in isolatie opgenomen, dat kost extra tijd en daardoor zijn artsen en verpleegkundigen minder flexibel inzetbaar.” Ook op andere plekken in het ziekenhuis is het druk. Ondanks dat er nu minder corona(verdachte)patiënten zijn, zien we veel (ernstig) zieke mensen. Het kan zijn dat deze mensen tijdens de – met name eerste - coronaperiode afwachtend zijn geweest met een bezoek aan de huisarts. Ze hebben daardoor onnodig lang met hun klachten rondgelopen. En dat is nooit goed. “Je kent je eigen lichaam het beste. Vertrouw je bepaalde zaken niet, wacht dan niet te lang en trek op tijd aan de bel bij je huisarts of specialist. Hoe eerder bepaalde aandoeningen worden ontdekt, hoe sneller een eventuele behandeling kan starten, de kans op nevenschade of ernstige ziekteverschijnselen wordt dan verkleind.”
Erwin ten Hoeve, SEH-arts in Tjongerschans