Immunotherapie voor longkankerpatiënten

15 september 2020

Sinds deze maand biedt Tjongerschans immunotherapie aan bij patiënten met uitgezaaide longkanker. Tot dusver konden patiënten in Friesland voor hun behandeling alleen in Medisch Centrum Leeuwarden terecht. Met immunotherapie worden goede resultaten behaald in het verlengen van levens van longkankerpatiënten.

Na een goede en intensieve voorbereiding worden sinds 1 september de eerste patiënten behandeld. Longarts Marten de Vries is één van de artsen die deze vorm van behandeling begeleidt: “We verwachten dat in ons ziekenhuis ongeveer 50 patiënten per jaar voor immunotherapie in aanmerking komen. Óf een patiënt in aanmerking komt, is afhankelijk van een aantal factoren zoals het type kanker en de conditie van de patiënt.”

Levensverwachting
De behandeling met immunotherapie is relatief nieuw en bestaat sinds 2015. Tot nu toe werd de behandeling aangeboden nadat patiënten chemotherapie hadden gehad, maar steeds vaker krijgt een patiënt met uitgezaaide longkanker eerst immunotherapie aangeboden. Immunotherapie is aangetoond effectiever dan chemotherapie bij uitgezaaide longkanker, maar is een dure behandeling. Voordeel is dat de behandeling minder bijwerkingen heeft dan de klassieke chemotherapie. Marten de Vries: “Een groot deel van de patiënten met uitgezaaide longkanker komt in aanmerking voor een behandeling met immunotherapie. De behandeling is nog altijd niet genezend, maar voor sommige patiënten betekent het wel dat de levensverwachting kan toenemen.”

Werking van immunotherapie
Het afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd, beschermt ons lichaam tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Het immuunsysteem herkent deze indringers en ruimt ze op. Normaal gesproken worden ook kankercellen door het immuunsysteem herkend als lichaamsvreemd. De witte bloedcellen in het immuunsysteem proberen de kankercellen dan op te ruimen. Helaas hebben kankercellen een manier gevonden om niet herkend te worden door witte bloedcellen. Door middel van een soort ‘antennes’ onderdrukken ze de witte bloedcellen. Immunotherapie heft deze rem op het immuunsysteem op en zorgt er als het ware voor dat de kankercellen weer zichtbaar worden voor de witte bloedcellen. Het afweersysteem herkent dan de tumorcellen en kan ze aanvallen en opruimen.

Op dit moment vindt immunotherapie in Tjongerschans alleen plaats voor de behandeling van patiënten met longkanker. Voor andere vormen van kanker is dit nog niet mogelijk in Tjongerschans.

Longarts Marten de Vries is één van de longartsen in Tjongerschans die immunotherapie begeleidt bij patiënten met uitgezaaide longkanker.