Zo blijf je de griep de baas

20 oktober 2020

De zon maakt steeds vaker plaats voor wind en regen, de bladeren vallen van de bomen en de winterjas kan weer uit de kast. De herfst doet zijn intrede en helaas gaat dit ook gepaard met vaker een snotneus, keelpijn of – nog vervelender - de griep. Hoe blijf je de griep de baas? En helpen de coronamaatregelen ook tegen de griep? We vroegen het longarts Kor Johan Koning.

Griep - ook wel influenza genoemd - wordt veroorzaakt door griepvirussen. Er zijn allerlei soorten griepvirussen. Griep komt vaak voor in Nederland, veelal vanaf december tot maart. Kor Johan: “In deze periode zitten we meer binnen, dichter bij elkaar en we denken dat de kans op besmetting hierdoor groter is. Het virus wordt verspreid door hoesten en niezen of besmette oppervlakten. Dit zijn de welbekende grote druppels en kleine aerosolen. Grote druppels vallen direct op de grond en de kleine aerosolen kunnen verder reizen. De griep kent een incubatieperiode van 1 tot 4 dagen. Je bent besmettelijk 1 tot 2 dagen voor de symptomen, dus zonder dat je het in de gaten hebt kun je anderen besmetten. In totaal ben je ongeveer 6 tot 7 dagen besmettelijk.”

Wanneer heb je de griep?
De griep is niet te verwarren met een verkoudheid. Meestal gaat griep gepaard met hoge koorts en pijn, zoals spierpijn, hoofdpijn en keelpijn. Vaak verdwijnen de griepverschijnselen binnen 3 tot 5 dagen. “Griep is niet 100% te voorkomen, maar een gezonde leefstijl kan zeker helpen. Gezonde voeding, voldoende slaap, matig met alcohol en veel bewegen zorgen ervoor dat je weerstand op peil blijft. En dat maakt dat je de griep in veel gevallen de baas kan blijven”, vertelt Kor Johan.

Griepprik
“De griepprik kan ook zeker helpen om de griep te voorkomen. Risicogroepen (zie kader) raden we aan om de griepprik te halen. Maar ook als je niet binnen die risicogroepen valt, kun je de griepprik overwegen. Overleg met je huisarts hierover. Bovenal is goede hygiëne en verstandig handelen van wezenlijk belang om griep buiten de deur te houden. “Hierin gelden eigenlijk dezelfde maatregelen als die gelden om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Handen wassen, thuis blijven bij klachten en afstand houden. Wat dat betreft zou het best kunnen dat de griep zich nu minder verspreidt. Feit is dat we ook hierin zelf een belangrijke rol hebben.”

Wie lopen meer risico?
Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig. Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep. De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. De Gezondheidsraad adviseert deze mensen de griepprik te halen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met:

  • een leeftijd van 60 jaar en ouder
  • longziekten en aandoeningen aan luchtwegen;
  • hartziekten;
  • diabetes (suikerziekte);
  • een nieraandoening;
  • weinig weerstand door andere ziekten;
  • een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijv. chronische darmaandoeningen);
  • een verstandelijke handicap die in een instelling wonen.

(Bron: RIVM)

Foto: Kor Johan Koning, longarts