Reguliere zorg stapsgewijs van start

Vanaf woensdag 6 mei starten we de reguliere zorg die is uitgesteld vanwege het coronavirus (COVID-19) weer stapsgewijs op. Daarbij staat de veiligheid van onze patiënten en medewerkers op de eerste plaats. Dit betekent dat we niet terug kunnen naar de situatie zoals die was voor de uitbraak van corona. De noodzakelijke maatregelen zorgen ervoor dat we minder mensen tegelijk kunnen ontvangen. Het is belangrijk dat we voorkomen dat het te druk wordt in het ziekenhuis. Daarnaast houden we capaciteit beschikbaar voor (verdachte) coronapatiënten en blijven we flexibel om bij een mogelijke toename de capaciteit weer uit te breiden.

In het weer opbouwen van de reguliere zorg bekijken onze medisch specialisten zorgvuldig welke patiënten gezien en geholpen moeten worden. Daarnaast is er ruimte voor behandelingen of onderzoeken die kortdurend zijn en niet of nauwelijks invloed hebben op onze verpleegafdelingen of de Intensive Care. Net als anders kunnen huisartsen nieuwe patiënten doorverwijzen naar het ziekenhuis. Als het mogelijk is om een patiënt op afstand te zien, dan maken we gebruik van een telefonisch- of videoconsult. Spoedzorg, oncologische behandelingen, verloskundige zorg en noodzakelijke zorg die niet kan wachten was en blijft altijd beschikbaar. Voor patiënten die al op de wachtlijst staan, geldt dat we contact met hen opnemen. Zij hoeven dus niet zelf te bellen.

In de afgelopen tijd is hard gewerkt om het ziekenhuis in te richten voor het weer opbouwen van de reguliere zorg. “We doen er alles aan om onze patiënten zo snel mogelijk te helpen”, zegt bestuursvoorzitter Jan Martin Wijnsma. “Daarbij hebben we te maken met een andere situatie dan voorheen. Het is nog niet mogelijk om net zoveel patiënten te zien als dat we voor de uitbraak van corona gewend waren. We snappen dat we daarmee veel geduld en aanpassingsvermogen vragen. Dat geldt voor onze patiënten, maar ook voor onze medewerkers en medisch specialisten. Ons uitgangspunt daarbij is dat Tjongerschans veilig moet zijn voor iedereen zodat we verantwoord zorg kunnen bieden.”

Naar het ziekenhuis
Om deze veilige zorg te garanderen nemen we alle benodigde voorzorgs- en hygiënemaatregelen om het risico op verspreiding van het coronavirus te beperken. Zo worden verdachte en besmette coronapatiënten strikt gescheiden van patiënten die geen corona hebben. We doen dit door screening zowel telefonisch (24 tot 48 uur voorafgaand aan een afspraak) als bij de ingang. Hiervoor zijn aparte triagetafels ingericht. Hieronder een overzicht van de belangrijkste maatregelen voor patiënten en bezoekers:  

  • Screening van iedereen die het ziekenhuis binnen gaat
  • Kom als dat mogelijk is alleen naar een afspraak in het ziekenhuis. Eventueel kan begeleiding wachten in de auto op het parkeerterrein.
  • Bezoek voor opgenomen patiënten alleen in de avonduren (18.30 – 20.30 uur), één bezoeker per patiënt per dag
  • Houd minimale afstand van 1,5 meter tot anderen
  • Volg de aangepaste looproutes
  • Houd extra aandacht voor hygiëne
  • Gebruik van beschermende middelen door medewerkers en patiënt waar dit nodig is

Nog altijd geldt: heeft u verkoudheidsklachten, luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid), koorts of een koortsig gevoel? Kom dan niet naar het ziekenhuis. Dit geldt voor patiënten én bezoekers. Mist u daardoor een afspraak? Bel dan met de betreffende afdeling/polikliniek.