Dagopname voor galblaasoperatie

22 juni 2020

Vanaf deze week kunnen patiënten van Tjongerschans die een galblaasoperatie moeten onderdaan dezelfde dag weer naar huis. Voorheen moest een patiënt voor het verwijderen van de galblaas minimaal een nacht worden opgenomen. Dankzij het anders en efficiënter inrichten van processen achter de schermen, kan deze operatie nu in dagopname plaatsvinden.

Herstellen in vertrouwde omgeving
Deze verkorte opname is mogelijk doordat het ziekenhuis alle logistieke processen rondom de patiënt, van eerste consult op de polikliniek tot aan ontslag uit het ziekenhuis, perfect op elkaar heeft kunnen aansluiten. Chirurg Stefan Damen geeft aan dat aan deze nieuwe manier van organiseren voordelen voor de patiënt zitten. “Hoe korter iemand in het ziekenhuis is, hoe prettiger”. Daar komt bij dat sinds vorig jaar het MCL in Leeuwarden deze operatie niet meer uitvoert. Patiënten komen dus ook van verder buiten de regio. Ook voor hen is het fijn om zo snel mogelijk weer thuis in de vertrouwde omgeving te zijn.  

Voor de patiënt is het heel prettig om thuis te kunnen herstellen. Heeft een patiënt meervoudige problematiek, dan zal hij een nachtje moeten blijven. En ook voor patiënten die zelf liever een nacht blijven is dat uiteraard mogelijk.

Keuzehulp
Voor patiënten die een galblaasoperatie moeten ondergaan maakt ziekenhuis Tjongerschans al geruime tijd gebruik van een keuzehulp van Patiënt+. Deze keuzehulp zorgt ervoor dat patiënten weloverwogen keuzes kunnen maken in het traject. Voor- en nadelen worden uitvoerig toegelicht en er wordt gekeken naar de specifieke situatie van een patiënt. Damen: “Hierdoor verloopt het gesprek in de spreekkamer veel beter. Patiënten weten vooraf wat ze staat te wachten en kunnen gerichter vragen stellen. Samen kijken we dan naar de beste behandeling voor de patiënt.”