Verslaafd aan pijnstillers?

In de zomer van 2018 publiceerde de Volkskrant een artikel met de titel: ‘De dokter als dealer’. Het artikel ging over het steeds vaker voorschrijven van opiaten en daarmee de kans op verslaving. Opiaten zijn zware pijnstillers met een sterk verdovende werking. Je kunt hierbij denken aan morfine of oxycodon.

Het bericht in de Volkskrant was voor anesthesiologen en ziekenhuisapothekers van Tjongerschans aanleiding om te onderzoeken hoe het gesteld is met het voorschrijven en de uitgifte van opiaten in de regio Heerenveen. Samen met apotheekhoudende huisartsen en een verslavingsarts is het probleem in kaart gebracht. Hieruit bleek dat de toename van opiaatgerelateerde klachten ook in deze regio merkbaar is.

Darko Mitrovic, ziekenhuisapotheker in Tjongerschans: “met het nemen van een aantal gezamenlijke maatregelen hebben we een daling van 40% van de totaaluitgifte van de opiaten gerealiseerd. Dit is onder andere gelukt door te kijken hoe we patiënten in de periode na een operatie het beste kunnen bijstaan op het gebied van pijnbestrijding.”

Ook de toepassing van plaatselijke verdoving draagt bij aan de vermindering van het aantal opiaten. Sjouke Schiere, anesthesioloog in Tjongerschans: “Op deze manier kunnen we samen met de huisartsen het opiaatgebruik in de regio Heerenveen beperken. Dit zorgt voor minder kans op verslaving en een besparing op de zorgkosten. Samen met de ziekenhuisapothekers gaan we de komende tijd onderzoek doen naar het werkelijke gebruik van pijnmedicatie na het ontslag. Op deze manier kunnen we de uitgifte van pijnmedicatie nog verder optimaliseren”.