Digitaal diabetesdossier vervangt papieren map

Daar waar eerder diabetesmedicatie en glucosewaarden nog in een papieren map en op verschillende plekken werden genoteerd, is dit nu volledig gedigitaliseerd. Het zoek raken van deze mappen en onleesbare notities zijn hierdoor verleden tijd.

Door een samenwerking met de functioneel applicatiebeheerders, de ziekenhuisapothekers en de vakgroep interne geneeskunde is afgelopen twee jaar een module ontwikkeld.

Darko Mitrovic, ziekenhuisapotheker: “In deze module worden diabetesmedicatie en de glucosewaarden digitaal geregisterd in het dossier. Ook is er een koppeling met peri-operatief diabetesdossier. Dit bespaart verpleegkundigen veel uitzoekwerk. Het diabetesdossier kan vanaf de computer on wheels (COW) ingezien worden, men hoeft niet meer met mappen te gaan slepen. Men werkt nu uniform op alle afdelingen en alles wordt digitaal bewaard, ook bij voorgaande opnames. Een goede verbetering en mooi resultaat van de intensieve samenwerking! Daarbij komt dat we als Tjongerschans uniek zijn in deze innovatieve werkwijze.”

Twee jaar geleden is ook de dosering van coumarines (antistollingsmiddel) en het trombosedienst aan- en afmeldformulier volledig gedigitaliseerd. Darko: “Op dit moment zijn we aan het uitzoeken op welke manier de apotheek een belangrijke rol kan spelen bij de informatieoverdracht bij antistollingsmiddelen en diabetesmedicatie tijdens opname en het ontslagtraject.”