Nieuws

17.000 euro ingezameld voor Friese kankerpatiënten dankzij sponsorloop zorgverleners

11 juni 2024

Op zondag 26 mei 2024 stonden 26 zorgverleners in de startblokken voor de derde editie van de ONF Zorg voor kanker Sponsorloop, georganiseerd door het Oncologisch Netwerk Friesland (ONF). Met de sponsorloop is maar liefst 17.000 euro ingezameld. Het goede doel van dit jaar is De Skulp Friesland: een centrum voor leven met en na kanker voor (ex-)patiënten, naasten en nabestaanden in Friesland. Dankzij het ingezamelde geldbedrag gaat De Skulp Friesland onder andere nieuwe trainingsprogramma’s aanbieden.

De Skulp Friesland heeft vestigingen in Heerenveen, Drachten, Sneek en Leeuwarden. Mensen die kanker hebben (gehad), naasten en nabestaanden bieden zij psychosociale zorg. “Onze getrainde vrijwilligers bieden laagdrempelige zorg en ondersteuning. Denk aan gesprekken met lotgenoten en vrijwilligers, ontspanning, creatieve workshops, lezingen over voeding, re-integratie, zingeving en veerkracht, verwenmomenten en beweging onder deskundige begeleiding. Dit doen we aan de hand van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, waarbij de focus ligt op de mens, op veerkracht en op wat het leven betekenisvol maakt in plaats van op ziekte. Dankzij het ingezamelde geldbedrag kunnen we een trainingsprogramma over Positieve Gezondheid aankopen om dit thema binnen De Skulp Friesland nog meer aandacht te geven.”

Waardevolle ondersteuning
De deelnemers aan de derde editie van de ONF Zorg voor kanker Sponsorloop liepen en fietsten op 26 mei een estafetteroute langs alle vestigingen van De Skulp Friesland en de bij het ONF aangesloten instellingen. In totaal een route van 118 kilometer. Zeer gemotiveerd, want De Skulp Friesland is niet zomaar als goed doel gekozen.

“De Skulp Friesland draait op vrijwilligers en kan bestaan van donaties en giften”, vertelt Hester van Cruijsen, voorzitter van het ONF en internist-oncoloog in Antonius Ziekenhuis. “Vanuit het ONF werken we nauw samen met De Skulp Friesland en organiseren we samen bijvoorbeeld bijeenkomsten voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. We zien hoe belangrijk het werk is dat zij doen. Kanker heeft een grote mentale impact, zowel op mensen die kanker hebben als op naasten en nabestaanden. En ook op mensen die kanker hebben gehad. Zij moeten vaak de rest van hun leven omgaan met de gevolgen van kanker(behandelingen), zoals vermoeidheid, onzekerheid, concentratieproblemen, minder energie, enzovoorts. De getrainde vrijwilligers van De Skulp Friesland ondersteunen en helpen mensen om de draad weer op te pakken. Dat is heel waardevol. Met de sponsorloop willen we iets extra’s doen in de zorg voor oncologische patiënten. We zijn trots dat er 17.000 euro is opgehaald.”

De actie is mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Fonds Tegen Kanker (NFTK). Zij zetten zich in voor wetenschappelijk onderzoek naar en stimulering van goede voeding, bewegen en psychosociale zorg voor mensen met kanker. De eerste €7.500 van de totale opbrengst is door NTFK verdubbeld!

Over het ONF
Het ONF is een samenwerkingsverband van de Friese ziekenhuizen Tjongerschans, MCL, Nij Smellinghe en Antonius, Pathologie Friesland en het Radiotherapeutisch Instituut Friesland. Het ONF wil alle betrokken zorgprofessionals ondersteunen bij het realiseren van goede toekomstbestendige oncologische zorg in Friesland. Meer informatie: https://oncologischnetwerkfriesland.nl/.