Verzakkingen: ring of een operatie
Samen met je gynaecoloog beslis je of en welke behandeling je krijgt voor de verzakking.
Heb je een verzakking, maar heb je er geen last van? Dan is een behandeling niet nodig. Heb je klachten, maar is het niet zeker of een behandeling dit oplost? Je gynaecoloog schat dit in en bespreekt de voor- en nadelen van een behandeling.
Je kunt kiezen voor een ring of een operatie. Wij raden aan om eerst een ring te proberen. Ben je daarmee van je klachten af dan is er geen operatie nodig. Een operatie is vaak een goede oplossing. Maar helaas komt een verzakking regelmatig terug. Van elke 10 vrouwen krijgen 3 vrouwen binnen 10 jaar weer een verzakking waar ze hulp voor nodig hebben.
Wil je meer weten over de voor- en nadelen van een ring en een operatie? Ga dan naar deze keuzehulp.
Een ander woord voor verzakking is prolaps. En een ring noemen we ook wel een pessarium.
Soorten ringen
In Tjongerschans maken we het meest gebruik van een paar verschillende ringen. De gynaecoloog of PA kijkt welke maat bij je past.
1. Milex ring (trampolinepessarium)
Deze is makkelijk te buigen bij de gaatjes en kun je zelf leren inbrengen.
2. Shaatz ring (zeefpessarium)
Deze is moeilijker in te brengen maar geeft wel meer steun.
3. Kubus
Deze blijft vaker goed zitten, ook als een andere ring niet lukt. Maar moet wel elke avond uitgehaald worden.
Zelf de ring in- en uitdoen
Je kunt zelf de ring in- en uitdoen. Je krijgt uitleg en begeleiding hierbij. We plaatsen tekeningen voor jou in Mijntjongerschans zodat je het thuis nog eens in rust kan bekijken.
Operaties
Er zijn verschillende operaties voor een verzakking. Je gynaecoloog legt uit hoe de operatie gaat en wat de voor- en nadelen zijn. Vaak zijn er meer verzakkingen tegelijk zoals bijvoorbeeld een voorwandverzakking met een baarmoederverzakking.
In Mijntjongerschans krijg je persoonlijke en uitgebreide informatie over de operatie(s): hoe het gaat, over de risico’s, hoe de opname verloopt en het herstel, wat je zelf kan doen en wanneer je moet waarschuwen. Is je baarmoeder verzakt dan zijn er meer keuzes.
Als je deze informatie hebt gelezen, dan krijg je nog een belafspraak. Je kan al je vragen stellen. Het is belangrijk dat je goede informatie hebt en zo je keus maakt.
Voorwandplastiek
Heb je een voorwandverzakking, dan is een voorwandplastiek hiervoor de oplossing (illustraties van onderaf gezien).
1. De gynaecoloog maakt een snee in de vaginawand die verzakt is.
2. De vaginawand wordt losgemaakt van de blaas met weefsel die eronder ligt.
3. Aan de zijkant is stevig weefsel te zien en dit weefsel wordt vanaf de zijkant naar elkaar gehecht.
4. Zo wordt de blaas naar binnen geduwd met het stevige weefsel erover.
5. De vaginawand wordt weer gesloten met een hechting, wat te veel is wordt verwijderd. En dan is de operatie klaar.
Achterwandplastiek
Heb je een achterwandverzakking, dan is een achterwandplastiek de oplossing. Deze operatie lijkt een beetje op de voorwandplastiek, maar dan gebeurt het aan de achterwand waar de endeldarm zit.
Via Mijntjongerschans krijg je meer afbeeldingen en uitleg.
Baarmoederverwijdering of optrekken van de baarmoeder
Is je baarmoeder verzakt? Dan kan je kiezen voor het verwijderen van je baarmoeder of voor het optrekken. Dit laatste kan met een hechting door een bekkenwand of door het naar elkaar toe hechten van banden en verwijderen van de baarmoedermond. Samen met je gynaecoloog bespreek je voor- en nadelen van deze keuzes voor jouw situatie. Je krijgt uitgebreide informatie via Mijntjongerschans.
We geven hier het voorbeeld van het optrekken van de baarmoeder volgens de Manchester methode.
1. De gynaecoloog snijdt de vagina rondom de baarmoedermond door. De blaas en endeldarm worden opzij gehouden.
2. Dan zijn er aan de achterkant twee stevige banden te vinden. Die worden naar elkaar toe gehecht. Daardoor trekt de baarmoeder naar boven.
3. Datzelfde gebeurt aan de voorkant.
4. Daarna verwijdert de gynaecoloog de baarmoedermond en hecht de vaginawand over de rest van de baarmoederhals om het wondvlak af te dekken.
Vastzetten vaginatop
Heb je last van een verzakking van de vaginatop nadat eerder je baarmoeder is verwijderd? Dan kunnen we de top vasthechten aan een band in het bekken. De naam voor deze operatie is sacrospinale fixatie.
1. De gynaecoloog maakt een snee in de vagina achterwand. Zij maakt ruimte aan de rechterkant richting de band in het bekken.
2. Achter in het bekken voelt zij de stevige sacrospinale band. Zij legt twee onoplosbare hechtingen door deze band.
3. Deze hechtingen steekt ze ook door de top van de vagina. Bij het knopen van de hechting trekt de top van de vagina naar binnen, naar de band in het bekken.
4. Ze sluit daarna de vaginawand met een hechting.
Dan is de operatie klaar. De top van de vagina zit weer aan de binnenkant en komt niet meer naar buiten.