Sterilisatie bij vrouwen
Wat is een sterilisatie?
Wil je geen kinderen (meer), dan kun je een sterilisatie overwegen. Bij sterilisatie van de vrouw worden de eileiders afgesloten d.m.v. een kleine operatie. Zo kunnen zaadcellen de eicel niet meer bereiken en kan de eicel zich niet meer naar de baarmoeder toe bewegen. Je kunt niet meer zwanger worden.
Sterilisatie is definitief
De ingreep is in principe onherstelbaar en je moet er dus zeker van zijn dat je geen kinderen meer wilt. Realiseer je goed dat privéomstandigheden kunnen veranderen, maar dat een sterilisatie moeilijk ongedaan kan worden gemaakt.
Kijkoperatie bij sterilisatie
Een sterilisatie wordt met een kijkbuisoperatie (laparoscopie) uitgevoerd. Hierbij wordt een klein sneetje (van ongeveer 1 cm) onder de navel gemaakt. Via die opening wordt de buik gevuld met koolzuurgas. Dit is nodig om een goed zicht op de eileiders en de baarmoeder te krijgen. Vervolgens wordt de kijkbuis in de buik gebracht. Net boven het schaamhaar wordt een tweede sneetje gemaakt. Hierdoor wordt het instrument ingebracht waarmee de sterilisatie wordt uitgevoerd.
Afsluiten van de eileiders bij een sterilisatie
Je overlegt met je gynaecoloog welke methode hij of zij zal toepassen. Het afsluiten van de eileiders kan gebeuren door dichtbranden, door afklemmen met een klemmetje of door een stukje eileider weg te halen. Tussen deze methoden bestaan weinig verschillen en ze zijn alle drie even effectief.
Wil je eventueel later de sterilisatie ongedaan maken, dan is de kans op een goed herstel het grootst bij het gebruik van een klemmetje.
Na de sterilisatie
- Doe het op de dag van de sterilisatie rustig aan. Je bent als gevolg van de narcose niet echt fit. Laat je ophalen en rijd absoluut niet zelf naar huis.
- De volgende dagen kun je wat schouderpijn hebben. Dit komt door het beetje koolzuurgas dat in je buik is achtergebleven. Dit prikkelt het middenrif, waardoor pijn bij de schouderbladen kan ontstaan.
- Als er tijdens de operatie een soort tangetje op de baarmoedermond is geplaatst, kun je enkele dagen wat vaginaal bloedverlies hebben.
- De wondjes in je buik kunnen enkele dagen gevoelig zijn en genezen binnen zeven tot tien dagen.
- Neem bij koorts of hevige buikpijn contact op met je gynaecoloog.