Endometriose

Baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder

Bij endometriose komt het slijmvlies (endometrium) dat de binnenkant van de baarmoederholte bekleedt, ook voor op plaatsen buiten de baarmoeder. Het is een goedaardige aandoening, die alleen bij vrouwen in de vruchtbare levensfase voorkomt. Soms ontdekt de gynaecoloog endometriose bij toeval, zoals bij een kijkoperatie (laparoscopie) of een andere buikoperatie.

Endometriose

Elke maand opnieuw bouwen hormonen het baarmoederslijmvlies op. De eierstokken maken deze hormonen. Aan het einde van de menstruatiecyclus maken ze minder hormonen aan. De baarmoeder stoot dan het opgebouwde slijmvlies af: de menstruatie.

Ook het baarmoederslijmvlies dat zich buiten de baarmoeder bevindt - de endometriose - reageert op deze hormoonveranderingen. Zo ontstaan kleine bloedingen in de buikholte. Dit bloed stroomt niet, zoals het menstruatiebloed via de vagina weg. De bloedinkjes in de buikholte kunnen verklevingen veroorzaken. Daardoor is het soms moeilijk om zwanger te worden.

Bij bijna elke vrouw komt tijdens de menstruatie wel wat bloed in de buikholte, maar niet elke vrouw krijgt endometriose. Kennelijk spelen andere factoren een rol, zoals het afweersysteem. Ook erfelijkheid is van invloed: bij vrouwen die een zuster of moeder met endometriose hebben, komt endometriose vaker voor.

Klachten endometriose

Welke klachten optreden, is moeilijk te voorspellen: sommige vrouwen hebben bij uitgebreide endometriose nauwelijks of geen klachten, anderen hebben bij milde vormen veel klachten. Wel kan deze aandoening een rol spelen bij verminderde vruchtbaarheid.

Plaatsen waar endometriose kan voorkomen

Het baarmoederslijmvlies kan zich bijvoorbeeld hechten aan het oppervlak van verschillende organen en weefsels en daar groeien. Denk hierbij aan je eierstokken, je eileiders, je darmen en je blaas.

Wanneer behandeling endometriose

Een kijkoperatie (laparoscopie) met een biopsie kan duidelijk maken of er inderdaad sprake is van endometriose.

Alleen als de kans groot is dat je wel klachten zult krijgen - zoals bij een extreem grote cyste in de eierstok - dan adviseert de gynaecoloog vaak wel behandeling. Ook bij ernstiger vormen van endometriose kan behandeling overwogen worden als u in de toekomst graag kinderen wilt.

Behandelopties endometriose

  • Niets doen: je houdt, samen met de arts, de klachten in de gaten.
  • Medicijnen: er zijn verschillende hormonale medicijnen beschikbaar.
  • Novasure-behandeling: het laten wegbranden van baarmoederslijmvlies.
  • Operatie: tijdens een kijkoperatie die gebruikt wordt om de diagnose te stellen, kunnen ook endometriosehaarden worden verwijderd. Er kan ook een grote buikoperatie (met een grotere snede), worden uitgevoerd om grotere plekken van endometriose te verwijderen.
  • Bij een zeer ernstig geval wordt ervoor gekozen om de gehele baarmoeder te verwijderen eventueel samen met eierstokken en eileiders.