Eierstokken verwijderen
De eierstokken maken hormonen aan die elke maand het baarmoederslijmvlies opbouwen. De hormonen dragen ook bij tot het zin hebben in vrijen en tot het stevig en soepel houden van de vagina. Er zijn verschillende redenen om eierstokken te verwijderen.
Verhoogd risico op eierstokkanker
Dit kan bijvoorbeeld preventief bij een verhoogd risico op eierstokkanker. Om het risico zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat zowel eierstokken als eileiders worden verwijderd. De baarmoeder in dit geval hoeft niet te worden verwijderd.
Een of beide eierstokken verwijderen
Bij een afwijkende eierstok neemt de gynaecoloog alleen deze eierstok weg. Bij afwijkingen aan beide eierstokken zal de gynaecoloog zoveel mogelijk van ten minste één eierstok behouden om zo een voortijdige overgang te voorkomen.
Operatie eierstokken
De ingreep wordt meestal via een kijkoperatie (laparoscopie) verricht. Krijg je een baarmoederverwijdering via de vagina, dan is het lastig om zo ook de eierstokken weg te halen.
Bespreek met je gynaecoloog wat de voor- en nadelen zijn van het verwijderen van de eierstokken in jouw situatie. Samen kom je dan tot een oplossing die bij je past. Als je de eierstokken laat verwijderen dan zal de gynaecoloog ook de eileiders verwijderen. De eileiders maken geen hormonen en hebben geen functie meer, maar wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat bepaalde vormen van eierstokkanker in de eileiders ontstaan.
Wel of niet verwijderen van de eierstokken?
Voordeel van verwijderen van eierstokken is dat je bijna geen risico meer hebt op eierstokkanker. Komt eierstokkanker in de familie voor? Dan kan dit een reden zijn om ze te laten verwijderen.
- Voor de overgang
Ben je nog niet in de overgang en menstrueer je nog? Dan is het advies meestal om de eierstokken niet te laten verwijderen. Je maakt geen vrouwelijke hormonen meer als je de eierstokken laat verwijderen. Meestal is dat nadelig voor je gezondheid. Je hebt meer kans op botontkalking en hart- en vaatziekten. Verder kun je direct overgangsklachten krijgen. Alleen bij bijzondere redenen, kan het in jouw situatie beter zijn ze toch te laten verwijderen.
- Na de overgang
Ben je al in de overgang geweest en menstrueer je niet meer? Dan is het niet duidelijk wat voor jouw situatie het beste is. De eierstokken maken nu geen vrouwelijke hormonen meer. Maar ze maken wel een kleine hoeveelheid mannelijk hormoon dat mogelijk bijdraagt aan het zin hebben in vrijen.